Kadınların Başarılı Olmasını Engelleyen 12 Alışkanlık
Marshall Goldsmith ve Sally Helgesen’in “Kadınlar Nasıl Güçlenir: Başarıyı Engelleyen 12 Kötü Alışkanlığı Bırakmak” isimli kitaplarını gördüğümde, kadınlar ve erkekler arasında böyle bir ayrım yapmak ne kadar doğru diye düşünmüştüm. İş hayatında başarıyı engelleyen alışkanlıklar neden erkekler ve kadınlar için farklı olsun?
Kitabın giriş kısmını ve tanıtımını okuyunca bu sorunun yanıtını aldım ve merakla kitabı okumaya başladım.
Marshall Goldsmith 2007’de tüm dünyada çok satan “İş Dünyasında Zirveye Giden Yol: Başarılı Olmak İçin Değiştirmeniz Gereken 20 Alışkanlık” isimli kitabını yayınladı. Goldsmith bu kitapta, üstün başarılara sahip kişilerin bir sonraki seviyeye ilerlerken önlerinde engel teşkil eden 20 davranıştan bahsediyordu. Bunlar, yetenekli insanların liderlik becerilerini azalttığını hatta kariyerlerini sona erdirdiğini gözlemlediği alışkanlıklardı. Kitapta, insanların yüksek konumlara ulaşmalarını sağlayan davranışların daha yüksek konumlara ulaşmaya çalışırken onlara ayak bağı olduğundan bahsediliyordu.
Goldsmith’in bu kitaptaki düşüncelerini değiştiren ve kadınlara yönelik bu yeni kitabı yazmasını sağlayan dönem, 2015 yılında kadınlara yönelik düzenlediği bir dizi atölye çalışması olmuş. “İş Dünyasında Zirveye Giden Yol” kitabında bahsettiği bazı agresif ve benmerkezci davranışların, başarılı kadınlar için, erkeklere göre daha az engel teşkil ediyor olabileceğini fark etmiş. Atölye çalışmalarına ek olarak, kendisinin koçluk yaptığı kitlenin yaklaşık %80’inin erkek olması da 2007’de yazdığı kitabın daha çok erkekleri iş hayatında geride tutan alışkanlıklar olduğunu düşünmesine neden olmuş.
Kitabın diğer yazarı Sally Halgesen ise 1990 yılından bu yana kadın liderlerle çalışan ve onlar hakkında araştırmalar yapan bir yazar.
Goldsmith ve Helgesen birlikte yazdıkları kitapta; kadınların ilerlemesine engel olduğunu gözlemledikleri 12 ortak alışkanlıktan gerçek hayattan örnekler sunarak bahsediyor ve çözüm önerileri sunuyorlar. Bahsettikleri 12 alışkanlık şunlar:
- Başarılarına sahip çıkmakta isteksizlik
- Başkalarının katkılarını fark etmesini ve ödüllendirmesini beklemek
- Uzmanlığa aşırı önem vermek
- İlişkiler kurup onlardan fayda sağlamak yerine sadece ilişki kurmak
- İlk günden müttefik edinmemek
- İşi, kariyerin önüne koymak
- Mükemmellik tuzağına düşmek
- Memnun etme hastalığı
- Minimize etmek (lafı dolandırmak, yumuşatmak, küçültmek, alanından feragat emek vb.)
- Çok fazla / yeterli değil ayrımı
- Geçmişe takılıp kalmak
- Radarının dikkatini dağıtmasına izin vermek
İş hayatında kadınların ve erkeklerin tutumlarını farklı bir gözle değerlendirmemi sağlayan bu kitabı kariyerinde ilerlemek isteyen kadınlara öneriyorum.
Müge Arslan
Not: Bu yazı ilginizi çektiyse Sınırlarını Zorla – Lean In, Sheryl Sandberg yazısını da okumak isteyebilirsiniz.
alp par • 10 Ocak 2020
Müge Hocam çok güzel bir kitap önerisi olmuş, muhakkak okuyacağım. Teşekkürler.