2017 ATD Konferansının Ardından
2017 ATD (Association for Talent Development) Konferansı 21-24 Mayıs tarihleri arasında Atlanta’da düzenlendi. ATD’nin her yıl düzenlediği uluslararası zirvenin bu yıl 10.000’in üzerinde katılımcısı vardı.
Zirveye katılan Vedat Güven izlenimlerini İnsan Kaynakları Günlüğü okurları için derledi.
Atlanta deyince akla gelen ilk üç şey olimpiyatlar, Coca Cola ve CNN. 96 yaz olimpiyatlarına ev sahipliği yapan Atlanta’nın sadece 480.000 nüfuslu olduğunu öğrenince şaşırdığımı itiraf etmeliyim. Coca Cola’nın $17 giriş ücretli 1 saatte gezilen müzesi gezmeye değer. CNN için ise aynı şeyi söyleyemeyeceğim.
Bu nüfusu az ama alanı büyük olan şehirde düzenlenen ATD (Association for Talent Development) zirvesinin formatında geçen 3 yıla göre bir değişiklik görmedim. Buna karşılık içerik bakımından her sene gösterdiği değişikliklerden çok daha fazlası vardı.
Zirve yine devasa bir kongre merkezindeydi. On binden fazla katılımcı ile 4 günlük süre içerisinde 350 civarında birer saatlik oturumlar ve 7.000 kişinin katıldığı ana oturumlar gerçekleştirildi. Her bir zaman diliminde 18-20 tane paralel oturum yapıldı.
Her yıl olduğu gibi pazar günü paralel oturumlar başladı, pazartesi EXPO fuar alanı açıldı. EXPO’da 450 civarı kurumun standı vardı ve neredeyse hepsinde ortak olan konular teknoloji kullanımı ve oyunlaştırma idi. O kadar çok kurum projelerini oyunlaştırma ile geliştirmişti ki önümüzdeki dönemim parlayan yıldızının oyunlaştırma olacağını net olarak söyleyebilirim.
Zirvede öne çıkan diğer konu başlıkları mikro öğrenme, oyunlaştırma, simülasyonlar, chatbot, VR, AR, AI, xAPI ve adaptive learning idi. Mikro öğrenme kavramı günde ortalama 5 milyar defa Google’landığı ve 2018’de ilgili çözümlerin kullanımında %92 artış beklendiği paylaşıldı.
ATD’de her sene 3 tane ana oturum yapılır. Bu seneki ilk ana oturumda astronot ikiz kardeşler Kelly Brothers vardı. Kelly kardeşler Amerikan ordusunda jet pilotları iken sonradan NASA’ya geçiyorlar ve uzay mekiği ile defalarca uzaya gidip geliyorlar. İkizlerden biri tam bir seneyi uzay istasyonunda geçiriyor, diğeri ise o esnada Türkiye’de kalıyor. Bu esnada tek yumurta ikizleri üzerine çeşitli deneyler yapılıyor.
Yaşadıkları bu süreçten ve deneyimlerinden bahseden Kelly Brothers, konuşmalarında takım olmayı ve liderliği vurguladılar. Ve en büyük riskin hiç risk almamak olduğunu, hayallerimizin peşinde koşmak gerektiğini vurguladılar. Evet, bunlar artık hepimizin bildiği şeyler de ama ne kadarını uygulayabiliyoruz; başka. Konuşmalarında sadece bir cümle vardı ki bana çok büyük şeyler anlattı: “Uzaydan dünyaya baktığım zaman tek bir ulus görüyordum -When I looked into the earth, I saw only ONE nation- Farklı milletler, farklı ırklar, farklı ideolijiler… Niye bunları insanlığın bir zenginliği olarak görmüyoruz da ayrımcılık yapıyoruz? Hele insan eliyle oluşturulan devler sınırları yok mu? Size de çok yapay gelmiyor mu?”
İkinci ana oturum stres hakkındaydı; “How To Make Stress Work For You”. TED konuşmacısı olan ve 2 kitabı olan Stanford Hocası Dr. Kelly McGonigal stresin zannettiğimiz gibi zararlı olmadığını anlattı. Bizim stresin zararlı olduğunu düşündüğümüz için kanserden tut da bir sürü başka sağlık sorunlarına sebep olduğunu iddia etti. Stres aslında bizi daha akıllı, daha kuvvetli ve daha dayanıklı yapar. Bu iddianın kapitalist bir düşüncenin ürünü olup olmadığını size bırakıyorum.
Üçüncü ve son ana oturumda aynı zamanda da kapanış oturumunda İrlandalı tenor Ronan Tynon vardı. Renkli ve başarılı bir hayat öyküsü var. Çiftlikte doğup büyüyor, iyi bir jokey ancak 20 yaşında bir hastalık sebebiyle iki ayağını da kaybediyor. Yine de hayata küsmüyor, aksine hayata daha çok sarılıyor. Katıldığı paralimpik olimpiyatlarda 18 altın madalya ve 14 dünya rekoru elde ediyor. Spor hayatıyla beraber tıp okumaya başlıyor. Trinity College’tan doktor olarak mezun oluyor. 33 yaşında BBC’nin “O Ses Türkiye” benzeri bir yarışmasında birincilik elde ediyor ve hem solo hem de İrlandalı Tenorlar ile birlikte konserler vermeye başlıyor.
Konuşmasında ne mi söyledi? Hayallerinin peşinde koş.
Eğitim Danışmanı