Karizmatik Yöneticilerin 5 Ortak Özelliği
“Karizma”nın sadece dış görünüşün değil büyük ölçüde kişinin zihinsel durumunun, tutum ve davranışlarının sonucu biliyor muydunuz? Bugünlerde Olivia Fox Cabane’nin “Karizma Miti (The Charisma Myth)” isimli kitabını okuyorum. Cabane, çeşitli bilimsel çalışmaların ve profesyonel gözlemlerinin yer aldığı kitabında karizmanın hem içsel hem de dışsal boyutundan bahsediyor.
Ben de bu kitaptan ilham alarak şimdiye kadar tanıdığım karizmatik yöneticilerin ortak yönleri üzerine düşündüm ve 5 başlık altında özetledim.
1#Karşısındaki kişiye özel ve önemli hissettirirler.
Karizmatik yöneticiler; kendilerinin ne kadar önemli, zeki veya farklı olduklarını hissettirenler olmuyor. Tam tersine bir yönetici sohbetin sonunda karşısındaki kişiye kendisini önemli ve özel hissettirmişse “karizmatik” olduğu algısını yaratıyor. Burada anahtar “kendine odaklanmak” yerine “karşındaki kişiye odaklanmak”. Bunu yapabilmek çok kolay değil ama yapabilen yöneticiler önemli bir etki yaratıyor.
2#Zihinleri bulundukları ortamdadır, gerçek anlamda “orada”dırlar.
Sizinle konuşurken veya siz ona bir şey anlatırken, zihnen yanınızda olduğunu ve dikkatini size verdiğini hissederseniz. Sizi sözünüzü kesmeden dinler, göz teması kurar ve kolay kolay dikkati dağılmaz. Önce sizi bu şekilde dikkatle ve önem vererek dinleyen bir yöneticiyi gözünüzün önüne getirin. Şimdi de siz önemli konuşurken bilgisayarından veya cep telefonundan e-mailini kontrol eden bir yöneticiyi. Hangisi daha karizmatik?
3#Duruşlarından, giyimlerinden, konuşmalarından güçlü olduklarını hissedersiniz.
Etki yaratan yöneticiler tavırlarıyla, dış görünüşleriyle, konuşmaları sırasındaki beden dili ve ses kullanımlarıyla çevrelerinde güçlü olduklarını hissettirirler. Bu bağlamda karizmatik yöneticilerin ortak yönlerinin iyi giyinmeye özen göstermeleri, güvenli bir duruşa sahip olmaları, hızlı ve aceleci bir şekilde konuşmamaları olduğunu söyleyebilirim.
4#İçten olduklarını hissedersiniz.
Yöneticinin karizmatik olması için çevresinde güçlü olduğu algısını yaratması yeterli olmuyor. Bir yönetici içten ve samimi davranışlarıyla; güç ögelerini oluşturan sosyal statü, zeka ve uzmanlık gibi yönlerini karşısındakinin yararına kullanmak istediğini hissettirdiğinde karizmatik oluyor. İçtenliği tarif etdan ne kadar içtemek çok zor ama aslında hepimiz bu konuda birer uzmanız. Karşımızdakinin beden dilinden ve konuşmasınn davrandığına kısa bir sürede, biraz da elimizde olmadan, karar verebiliyoruz.
5#Birden fazla ilgili alanına sahiptirler.
Farklı meslek alanlarındaki karizmatik yöneticileri düşündüğümde, yaptıkları işin dışında en az bir tane daha ilgi alanları olduğunu görüyorum. Teknik bir konu, spor veya herhangi bir hobi ama mutlaka “ilgi alanı” denebilecek şekilde yoğun olarak ilgilendikleri bir alan oluyor. Böyle bir alan olması yöneticilerin hem entelektüel birikimlerine katkı yapıyor hem de daha sosyal olmalarını sağlıyor.