Müge Arslan'ın İnsan Kaynakları Günlüğü Menü

Kalıcı Başlantı:

İnternetteki En Başarılı 5 Gelişim Kaynağı

ted2Hakkında hiç bir bilgimizin olmadığı bir konuyu, sadece kendi başımıza yapacağımız çalışmayla öğrenebilir miyiz? Bence öğrenmemiz mümkün ve bunun mümkün olduğunu gösteren en güzel örneklerden biri Profesör Sugata Mitra’nın gerçekleştirdiği “Duvardaki Delik” deneyi.

Prof. Sugata Mitra, İngiltere’deki Newcastle Üniversitesinde görev yapıyor ve kendisinin pek çok farklı disiplinde çalışmaları ve araştırmaları bulunuyor. Mitra; “Duvardaki Delik” ismiyle bilinen deneyini, 1999 yılında Delhi’de Kalkaji’deki bir gecekondu mahallesinde gerçekleştirdi. Çalıştığı ofisin komşu olduğu gecekondu mahallesine bakan duvarına bir bilgisayar yerleştirdi ve mahalledeki çocukların bu bilgisayarı istedikleri gibi kullanmalarına izin verdi. Deneyin amacı; çocukların herhangi bir öğretici olmadan bilgisayar kullanmayı kendi kendilerine kolaylıkla öğrenebileceklerini kanıtlamaktı. Kalkaji’deki bu deney oldukça başarılı oldu. Kısa bir süre içerisinde çocuklar internete girmeyi, internette oyun oynamayı ve araştırma yapmayı öğrendiler. Üstelik bilgisayarın ve girdikleri sitelerin dili olan İngilizceyi hiç biri bilmiyordu.  Kalaji’deki bu ilk çalışmanın ardından aynı deney pek çok farklı yerde tekrar edildi. Tüm deneylerin sonucu; gruplar halindeki çocukların,  bilmedikleri bir dildeki bilgisayarı kendi kendilerine kullanmayı öğrendiklerini gösterdi. Adım adım daha da zorlaştırılan bu deneylerde çocuklar bilgisayar kullanmanın yanı sıra kendi başlarına; İngilizce konuşmayı, Google kullanarak ödevlerini hazırlamayı ve hatta biyoteknoloji alanındaki bazı konuları öğrendiler.

Çocuklar bu deneylerde hiç bilmedikleri bir dilde, pek çok konuyu kendi başlarına öğrenebildiler. Günümüzde elimizin altında yüzlerde gelişim kaynağı var. Bu kaynakları kullanarak biz de yeni konular öğrenebilir ve mevcut bilgilerimizi derinleştirebiliriz. Bu yazımda sizinle internette ücretsiz olarak içerik sağlayan ve başarılı olduğunu düşündüğüm web sitelerini paylaşmak istiyorum. Umarım bu siteleri siz de yararlı bulursunuz.

Coursera
Coursera ortaklık yaptığı yüzlerce üniversite ve kurumun desteğiyle, herkes için ücretsiz ve kaliteli eğitim imkânı yaratmayı hedefleyen bir eğitim şirketi. Web sitesi üzerinden sosyal bilimlerden bilişim teknolojilerine, iş yönetiminden ekonomiye kadar pek çok konuda hazırlanmış eğitimlere ulaşmak mümkün. Sitede yer alan kurslar dönemsel olarak açılıyor, ödev ve sınav uygulamalarıyla destekleniyor. Kursların süreleri 4 ila 20 hafta arasında değişiyor.

TED
Günde ortalama 340,000 kullanıcının www.ted.com adresi üzerinden görüntülediği TED konferansları son yılların fenomeni haline geldi.  Çoğunluğu 18 dakikadan kısa süren konuşmalara yer veren platformda, çok sayıda etkili ve bilgilendirici sunum bulunuyor. Tüm videolara ücretsiz erişim imkânı veren site eşsiz bir gelişim kaynağı. Sitedeki çok sayıda videonun Türkçe altyazısı bulunuyor.

Quora
Soru ve cevaplardan oluşan web sitesinin içeriği kullanıcıları tarafından oluşturuluyor. Sorular ve cevaplar ilgili oldukları konu başlıkları altında gruplanıyor böylece kullanıcılar ilgi alanlarına yönelik içeriklere ulaşabiliyorlar. Kullanıcılar aynı zamanda verilen cevapları oylayabiliyor ve cevaplar hakkında yorumda bulunabiliyorlar. Bu özellikleriyle güncel ve zengin bir içeriğe sahip olan siteyi ziyaret etmenizi öneririm.

EdX
EdX; Harvard ve MIT tarafından kurulmuş, kar amacı gütmeyen bir oluşum. Site, dünyanın en kaliteli yükseköğrenimini tüm dünyadaki kullanıcılara ulaştırmayı hedefliyor. Herkesin kullanımına açık çevrimiçi eğitimler ve interaktif sınıflar sunan sitede hukuk, tarih, mühendislik, sosyal bilimler, fizik, kamu sağlığı ve yapay zekâ gibi konularda eğitimler bulunuyor.

Khan Akademi
Khan Akademi, MIT ve Harvard Business School mezunu Salman Khan tarafından, 2006 yılında kar amacı gütmeyen bir eğitim sitesi olarak kuruldu. Sitede 4500’ün üzerinde eğitim videosu yer alıyor ve tüm içerikler ücretsiz olarak kullanıma sunuluyor. Matematik, tarih, sağlık, finans, fizik ve bilişim teknolojileri konularında içeriklerin yer aldığı site üzerinde kendiniz için bir eğitim planı oluşturmanız ve dersleri sitenin size önerdiği sıralama ile almanız mümkün.

Müge Arslan

Kaynaklar
Coursera.  08 16, 2013, https://www.coursera.org/#courses

EdX.  08 16, 2013, https://www.edx.org/

Khan Academy.  08 16, 2013, http://en.wikipedia.org/wiki/Khan_Academy

Quora.  08 16, 2013, www.quora.com

TED.  08 16, 2013, http://www.ted.com/talks/sugata_mitra_build_a_school_in_the_cloud.html

Wikipedia. 08 16, 2013, http://en.wikipedia.org/wiki/Sugata_Mitra

  • Yorum yapmak istediğiniz için teşekkürler, lütfen duyarlı olalım. HTML olarak strong, code and a href kullanılabilir.

    Yorumlar onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.

TAYBO.NET