Müge Arslan'ın İnsan Kaynakları Günlüğü Menü

Kalıcı Başlantı:

Dijital Çağın Aradığı Liderlik Yetkinlikleri

Geçtiğimiz yıl tanımadığım bir danışmandan bir Linkedin mesajı aldım. Danışman, global ölçekte bir çalışmaya başlayacağından, farklı ülkelerden yöneticileri bu çalışmaya dahil edeceğinden bahsediyordu. İlk bakışta altından önemli bir şey çıkacağından ve hatta konunun gerçekliğinden şüphe etsem de meraklandım, mesaja yanıt verdim. Detayları öğrendikçe merakım daha da arttı ve kendimi global bir çalışmanın içinde buldum.

Linkedin mesajını gönderen Shane Cragun ve ortağı Kate Sweetman, liderlik üzerine bir çalışma yapma düşüncesiyle yola çıkmışlardı. Akıllarındaki soru şuydu: Teknolojiden, dijitalleşmeden ve Endüstri 4.0’dan bu kadar sık bahsettiğimiz bir dünyada, liderlik eğitimlerimiz çağın gerisinde ve Liderlik 1.0 düzeyinde kalıyor. Yeni nesil liderlik yetkinlikleri neler olmalı ve biz bu yetkinlikler için liderleri nasıl hazırlarız?

Yeni nesil liderlerin sahip olması gerektiğini düşündükleri yetkinliklerden bir set hazırlamışlardı ve aralarında önceliklendirme yapmak, alacakları geribildirimlere göre yeni becerileri dahil etmek istiyorlardı. Bu amaçla 40 ülkeden 150 katılımcı ile ile oluşturdukları GAC150’ye (Global Advisory Committee 150) ben de dahil oldum. İlettikleri yetkinlik seti üzerinden görüşlerimi paylaştım, Danone’deki liderlerimizle görüşerek yorumlarını aldım, çalışanlarımızın katıldığı odak grup çalışmaları düzenledim. Aldığım geribildirimleri bir rapor halinde Kate ve Shane ile paylaştım, böylece Danone Türkiye olarak araştırmalarına katkımız oldu.

Günümüzde pek çok liderlik modeli ve bunlarla ilgili onlarca kitap var. Shane ve Kate’in çalışmasının en farklı yönü kapsayıcı yanı ve üyelerinin çeşitliliği. Dünyanın 40 noktasından farklı şirketlerde, sektörlerde ve alanlarda çalışan 150 kişi merkezdeki ekipleri ile kapsamlı bir çalışma yürütüyor ve farklı ülkelerde ulaşılan sonuçların inanılmaz derecede ortak yönleri var. İspanya’dan bir CEO, Venezuela’dan bir devlet görevlisi, Çin’den bir İK direktörü… hepsi benzer yetkinliklerin öne çıkacağını söylüyor, bu yorumları da verilere dayanarak yapıyor. Bu yönüyle Liderlik 3.0 çalışmasının sonuçlarını gerçekçi buluyorum ve etki yaratacağına inanıyorum.

Kate ve Shane’in çalışmaları 2018 sonuna kadar devam edecek ve 2019’da yayınlayacakları bir kitapla açıklanacak. Şimdilik öne çıkan yetkinlikler 5 ana başlık altında toplamış durumda ve her biri hem liderlere hem de şirketlere yol gösteriyor. Bakalım 2019’a kadar neler değişecek ve nasl bir model ortaya çıkacak.

  • Yorum yapmak istediğiniz için teşekkürler, lütfen duyarlı olalım. HTML olarak strong, code and a href kullanılabilir.

    Yorumlar onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.

TAYBO.NET