Müge Arslan'ın İnsan Kaynakları Günlüğü Menü

Kalıcı Başlantı:

Sizin Bize Bir Sorunuz Var mı?

Mülakat Soru Örnekleri

Katıldığınız iş görüşmelerinde kendinizi ve deneyimlerinizi anlatmanız beklenir. Karşılıklı sohbet havasında geçse de soruları genellikle işe alım danışmanı sorar, siz aday olarak kendinizi en iyi şekilde anlatmaya odaklanırsınız. Görüşmenin son aşamasına geldiğinizde ise o soruyla karşılaşırsınız: Sizin bize bir sorunuz var mı?

Bazı adaylar soruları olmadığını belirtiyor, teşekkür ederek görüşmeyi sonlandırıyorlar. Ben buna çok şaşırıyorum. Düşünsenize karşınızda yeni bir iş fırsatı, yeni bir şirket belki bambaşka bir sektör var. Bu görüşmeden sonra bir teklif alabilir ve iş değişikliğine karar verebilirsiniz. Karşınızda şirketi tanıyan bir uzman varken bu fırsatı en iyi şekilde değerlendirmek istemez misiniz?

Görüşmenin sonundaki aday sorusu aşaması pek çok adayın düşündüğünden daha önemlidir. Adayın soruları; düşünme şeklini ve şirketi tanımaya yönelik yaptığı hazırlığı göstermesi için iyi bir fırsattır. O nedenle gideceğiniz iş görüşmelerinde bu soruya hazırlıklı olmanızı ve en azından bir soru sormanızı öneririm.

Peki ne gibi sorular sorabilirsiniz? Görüşme öncesi yaptığınız hazırlık, telefon mülakatı ve mevcut görüşme sayesinde pozisyon görev tanımı ve şirketle ilgili genel bilgilere sahip olduğunuzu farz ediyorum. Bu son bölümü daha önce verilen veya araştırarak bulabileceğiniz bilgileri sormak (şirketin tarihçesi. görev alanı, şirket web sitesinde yer alan finansal veriler vb.) için harcamamalısınız. Bu hem zaman kaybı olur hem de soracağınız soru ile etki yaratma fırsatını kaçırırsınız. Şirketi ve pozisyonu daha iyi tanırken aday olarak farkınızı ortaya koyacak sorular sormalısınız.

Bakış açımı paylaşmak için bazı örnekler vereceğim ama tabi pozisyona ve duruma özel soruları en iyi sizin düşüneceğinize eminim.

  1. Bu pozisyonda başarılı olan kişilerin ortak özellikleri nelerdir? Bu soru ile işverenin rol için aradığı nitelikleri öğrenebilirsiniz. Bu bilgiyi süreç devam ederken görüşmelerinizde kullanabilir, bu özelliklerinizi vereceğiniz somut örneklerle vurgulayabilirsiniz.
  2. Bu şirkette çalışmanın en çok hangi yönünü seviyorsunuz? Adaylardan en sık aldığım sorulardan biri bu ve yanıtlamayı çok severim. Çalışanın bakış açısından şirket kültürünü ve ortamını tanımak için iyi bir fırsat sunar, mülakatı yapan birden fazla kişi varsa daha da iyi bir fırsattır.
  3. İş teklifi verirseniz ve kabul edersem, işe başladığım hafta beni şaşırtacak ilk şey ne olur? Bir güvenlik sorusu ve şirket hakkında ek bilgi alma fırsatı olarak düşünebilirsiniz. İşe alım danışmanını kendi deneyimlerini düşünmeye zorlayacaktır ve sorunun tarzı, danışmanı büyük olasılıkla olumsuz sürpriz faktörlerini düşünmeye yönlendirecektir. Bu nedenle de bu soru, tanımadığınız bir şirketin kültürünü ve işleyişinizi anlamanız için güvenlik ağınızdır.
  4. Yönetim tarzınızı nasıl tarif edersiniz? Tüm araştırmalar gösteriyor ki çalışanların şirketlerinden ayrılmalarındaki en büyük etken doğrudan bağlı oldukları yöneticileri. İş görüşmenizde rolün bağlı olduğu yönetici bulunuyorsa, kendisini bu soru ile daha yakından tanıma fırsatı yakalayabilirsiniz.
  5. Şirketin önümüzdeki 2 yıl için en büyük başarı hedefleri neler? Özellikle yönetim kademesindeki bir pozisyon için görüşüyorsanız, rolün gelecek hedeflerine olan etkisini anlamak ve şirketin gelecek planlarıyla ilgilendiğinizi ortaya koymak için bu soruyu sorabilirsiniz.

Sizin sorunuz ne olurdu? Önerilerinizi yorum bölümünde paylaşabilirsiniz.

Müge Arslan

  • Yorum yapmak istediğiniz için teşekkürler, lütfen duyarlı olalım. HTML olarak strong, code and a href kullanılabilir.

    Yorumlar onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.

TAYBO.NET