Müge Arslan'ın İnsan Kaynakları Günlüğü Menü

Kalıcı Başlantı:

TED Gibi Sunumlar İçin 5 Öneri

TED-Talk-WebEğitim alanında çalışmaya başladığımdan beri çalışanlar tarafından en fazla talep edildiğini gördüğüm eğitimlerden biri “Sunum Becerileri”. Bunun önemli nedenlerinden biri iş hayatındaki en yaygın fobinin topluluk önünde konuşmak olması. Hepimiz hem topluluk önünde rahat konuşmak hem de akılda kalan ve beğenilen sunumlar yapmak istiyoruz.

Beğenilen sunumlar yapmak konusundaki çıta son yıllarda daha da yükseldi. Yıllardır eğitimlerde anlatılan;

*slaytlarda en fazla 6 satır yazıya yer verin, düz metin yerine “bullet point”ler kullanın,

*slaytlarda görsellere yer verin, clipart’lardan yararlanın,

*dinleyicilerle göz teması kurun, konuşurken kollarınızı kavuşturmayın gibi tavsiyeler yetersiz kalmaya başladı.

Bu değişimde rol oynayan çok sayıda faktör var ama bence son yıllardaki en önemli faktör TED Sunumları. 20 dakikadan daha kısa bir süre içerisinde yapılan bu sunumlarda kullanılan görsellerden kurgulanmış konuşma akışına kadar her şey bir sunumdan olan beklentilerimizi değiştirdi. Monoton, sıkıcı, somut bir katkı sağlamayan sunumlara ve slaytlara tahammülümüz kalmadı.

TED’de izlediğim ve beğendiğim sunumları düşündüğümde hepsinde ortak olduğunu düşündüğüm 5 unsur var. Bu yazımda tespit ettiğim ortak noktaları sizinle paylaşmak istiyorum:

Story1# Sunumda Vermek İstediğiniz Ana Bir Mesajınız Olsun

Dinleyicilerinize sunum sonunda için  ne vermiş olmayı hedefliyorsunuz? Yeni bir bilgi? Bir konuda harekete geçmeleri için ilham? Hedefinizi belirleyin ve sunum örgünüzü bu hedefin etrafında kurgulayın. Ana mesajınızı sunumunuz içerisinde tekrar edin ve zihinlere kazıyın.

2# Akışı Bir Hikaye Gibi Kurgulayın

Sunumunuz birbirini takip eden slaytlardan ibaret olmasın. Akışı tüm bölümlerin birbiriyle bağlantılı olduğu bir hikaye gibi tasarlayın. Etkili bir giriş, vermek istediğiniz mesajı destekleyen gerçek hayattan hikayeler ve dinleyenlerin aklında kalmasını istediğiniz ana mesajları paylaştığınız bir finaliniz olsun. Sunumu desteklemek için görsellerden yararlanın. Eğer gerekliyse az miktarda yazı da kullanın ama gerçekten az miktarda.

3# Konuşma Metninizi Yazılı Hale Getirin

Etkili bir sunum için sadece akışı tasarlamak ve slaytları hazırlamak yeterli değil. Açılış konuşmanızı, sunum sırasında neler söyleyeceğinizi ve slayt geçişlerinizi mutlaka yazılı hale getirin. Ben kendi sunumlarıma hazırlarken tüm slaytlar için, PowerPoint’teki notlar kısmına söyleyeceklerimi not alıyorum ve çalışırken bu notlardan yararlanıyorum.

Scissors

4# Kısa Tutun

Kısa bir sunum hazırlamak uzun bir sunum hazırlamaktan çok daha zordur. Mesajınızı doğru ve etkili bir şekilde vermeniz için gerekli bölümleri tutun, lafı uzattığını düşündüğünüz bölümleri çıkarın. Bunu yaparken hazırladığınız konuşma metni üzerinde çalışın. “Burayı çıkarsam konuşmanın akışı etkilenmez. Kimse bu bölümün eksildiğini anlamaz” diye düşündüğünüz bölümleri atın.

5# Çok Sayıda Prova Yapın

TED konuşmacıları sahneye çıkmadan önce ortalama 200 defa prova yapıyorlar. TED sahnesinde değil de iş ortamınızda rutin bir sunum yapacaksanız 200 sayısı fazla olabilir. Ama konuşmanız için size ayrılan sınırlı süreyi iyi kullanmak için mutlaka çok sayıda prova yapın. Özellikle sunumun giriş bölümünü, kendinizi ve konunuzu tanıttığınız kısmı “mükemmel” bir şekilde ezberleyin. İyi bir başlangıçla dinleyicileri kazanın, sonrası zaten kendiliğinden gelir.

Etkili bir sunum için sizin önerileriniz neler? Paylaşırsanız çok sevinirim.

Müge Arslan

Kaynaklar:

Brilliant TED Speakers Practice Up To 200 Times, Carmine Gallo, Forbes, 17.03.2014

Talking TED-Style: 5 Steps To a Winning Presentation, Carmine Gallo, Business News Daily, 19.03.2014

 

TAYBO.NET