Müge Arslan'ın İnsan Kaynakları Günlüğü Menü

Kalıcı Başlantı:

2014’de Blogumda En Çok Okunan 5 Yazı

İnsan Kaynakları Günlüğü

Blogspot’taki ilk blogumu Temmuz 2013’de açtım. Amacım İK alanında okuduklarımı ve öğrendiklerimi yazacağım bir günlük tutmaktı. Hem kendim için saklayacağım hem de bu alanda çalışanların okuyabileceği bir günlük olacaktı. Bu işe devam ettikçe daha çok sevdim ve sonrasında profesyonel bir blog olarak sürdürmeye karar verdim. 2013’ün sonunda da İnsan Kaynakları Günlüğü adıyla ve adresiyle yazmaya başladım.

2014 yılının sonuna yaklaştık ve böylece İnsan Kaynakları Günlüğü yayına başlayalı 1 yılı geçmiş oldu. Bu yıl en fazla okunan yazılar hangileri olmuş diye baktım ve sizin için 5 yazıdan oluşan bir liste hazırladım.

1# Google İnsan Kaynakları Bölümünün En İyi 5 Uygulaması

Günümüzde; finans, pazarlama gibi alanlarda olduğu gibi insan kaynakları yönetiminin de aldığı kararları verilerle destekleyecek bir yapıya kavuşması gerekiyor. Bu alanda öncü olan Google, çalışanlarıyla ilgili aldığı tüm kararları yaptığı analizler ve elde ettiği verilere dayalı olarak gerçekleştiriyor. Bu alandaki çalışmaların detayları gizli tutuluyor, bununla birlikte şirketin uygulamalarından bazılarını genel hatlarıyla bu yazıda okuyabilirsiniz.

shutterstock_1487062492# İK’nın Geleceğinde CV Yok Web Var

İnsan Kaynakları alanında “Diğer adayların arasında fark edilmek için CV’nizi nasıl hazırlamalısınız?” “Kendinizi nasıl daha etkili ifade edebilirsiniz?” soruları; üzerinde en fazla durulan konulardandır. Etkili, özenli ve hedeflenen pozisyona uygun bir CV hazırlamak, diğer adaylar arasından öne çıkmak için büyük önem taşır. Ama artık sadece CV yeterli gelmemeye, internet üzerinde kişiler hakkında yer alan bilgi ve paylaşımlar CV’den daha önemli olmaya başladı.

Günümüzde kendinizi doğru yansıtacak güçlü bir online imaj oluşturmanız ve iş fırsatlarına ulaşabilmeniz için internetteki profilinizi tasarlamanız ve bilinçli bir şekilde yönetmeniz gerekiyor.  Bu yazıda sizinle internetteki markanızı yönetirken yardımcı olabileceğini düşündüğüm 5 ipucunu paylaşıyorum.

3# TED Gibi Sunumlar İçin 5 Öneri

TED-Talk-WebBeğenilen sunumlar yapmak konusundaki çıta son yıllarda oldukça yükseldi. Bunda rol oynayan çok sayıda faktör var ama bence son yıllardaki en önemli faktör TED Sunumları. 20 dakikadan daha kısa bir süre içerisinde yapılan bu sunumlarda kullanılan görsellerden kurgulanmış konuşma akışına kadar her şey bir sunumdan olan beklentilerimizi değiştirdi. Monoton, sıkıcı, somut bir katkı sağlamayan sunumlara ve slaytlara tahammülümüz kalmadı.

TED’de izlediğim ve beğendiğim sunumları düşündüğümde hepsinde ortak olduğunu düşündüğüm 5 unsur var. Bu yazımda tespit ettiğim ortak noktaları okuyabilirsiniz.

4# Google’da Çalışacak Kadar Akıllı mısınız?, William Poundstone

Dünyada bir senede kaç şişe şampuan üretilir?

Gökyüzünde birbirine en yakın yıldız çiftini nasıl bulursunuz?

100 faktöriyel sayısının sonunda kaç tane “0” vardır?

Başınızı nasıl tartarsınız?

Bunlar ve benzeri pek çok soru Google tarafından işe giriş mülakatlarında soruluyor. Hem bu gibi soruların yanıtlarını öğrenme hem de kendinizi deneme fırsatını bulacağınız  “Google’da Çalışacak Kadar Akıllı mısınız?” kitabı hakkında bir yazı.

5# İşten Çıkış Mülakatı mı, İşe Devam Görüşmesi mi?

İnsan Kaynaklarının en zorlu süreçlerinden biri çalışanların işten ayrılma süreçlerini yönetmek. Bu süreçte kurumlar, işten ayrılan çalışanları ile genellikle “İşten Çıkış” mülakatı yaparlar. Köprüden önce son çıkış özelliği taşıyan bu görüşmelerde ayrılmaya karar vermiş çalışanları kalmaya ikna etmek için artık çok geçtir. Bu görüşmeler çalışanın işten ayrılma sebeplerini irdelemeye ve bu sebepleri ortadan kaldırmaya yönelik aksiyonları belirlemeye yarar.

Gallup araştırma şirketinin yaptığı araştırmalara göre, işten ayrılmaların %70’i bağlı olunan yönetici kaynaklı veya yöneticinin etki edip değiştirebileceği unsurlar nedeniyle oluyor. Bu nedenle çalışanlarınızın, işten ayrılma aşamasına gelmeden – henüz çalışmaya devam ederken, yöneticileri ile “İşe Devam” görüşmeleri yapmalarını sağlayarak kuruma olan bağlılıklarını artırabilirsiniz. İşe Devam görüşmesi hakkında daha detaylı bilgi için bu yazıyı okuyabilirsiniz.

Umuyorum 2015 size ve sevdiklerinize mutluluk getirir, 2014’den çok daha güzel bir yıl olur. Yeni yılda yeni yazılarda görüşmek dileğimle.

Müge Arslan

  • Ali Cevat ÜNSAL

    Koca bir yılı 5 yazıya indirgemek diğerlerine yazık olacak ama bana sorarsan buradaki 3 ve 5 numaralı yazıların favorim.

  • Yorum yapmak istediğiniz için teşekkürler, lütfen duyarlı olalım. HTML olarak strong, code and a href kullanılabilir.

    Yorumlar onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.

TAYBO.NET