Müge Arslan'ın İnsan Kaynakları Günlüğü Menü

Kalıcı Başlantı:

Google’da Çalışacak Kadar Akıllı mısınız?, William Poundstone

Kitap Önerisi - Müge Arslan'ın İnsan Kaynakları Günlüğü

Dünyada bir senede kaç şişe şampuan üretilir?

Gökyüzünde birbirine en yakın yıldız çiftini nasıl bulursunuz?

100 faktöriyel sayısının sonunda kaç tane “0” vardır?

Başınızı nasıl tartarsınız?

Bunlar ve benzeri pek çok soru Google tarafından işe giriş mülakatlarında soruluyor. “Google’da Çalışacak Kadar Akıllı mısınız?”da hem bu gibi soruların yanıtlarını öğrenme hem de kendinizi deneme fırsatını bulacaksınız.

Sorulara ek olarak kitapta çarpıcı bilgiler de yer alıyor. Bunlardan biri Google’ın 2006 yılında uygulamaya başladığı ve geçen süre zarfında sürekli olarak geliştirdiği Google Aday Anketi.

Bu anket işe alınacak potansiyel adayların şirkete uyumunu ölçmek için tasarlanır. İlk tasarım sürecinde şirket asgari beş ay boyunca çalışmış tüm personelin 300 soruluk bu anketi cevaplamasını istenir. Elde edilen sonuçlar daha sonra çalışanları Google’da gösterdikleri performans ile karşılaştırılır. Bunun sonucunda anketteki pek çok etkenin doğrudan bir etkisinin olmadığı ama az sayıdaki bazı faktörlerin doğrudan bir korelasyonu olduğu görülür. Anket zaman için sadeleşir ve 2007’de şirketin işe alım sürecinde kullanılmaya başlar.

Google, ekip olarak çalışmaya yatkın ve dışa dönük mühendisler arar. Bunu işe alım görüşmelerinde ölçebilmek için adayların kendilerini tanıtırken objektif olmalarını hedefleyen sorular tasarlanmıştır. Ankette yer alan bir soru şudur:

Hangi stilde çalışmayı tercih ettiğinizi aşağıda yer alan 1’den 5’e kadar uzanan ölçeği kullanarak cevaplayın.

1=Yalnız Çalışmak: Masamda kişisel bir espresso makinesi ve bir kutu Toblerone olursa çalışmak için sabırsızlanırım.

5=Takım Halinde Çalışmak: Aynı anda 10 kişiden ses çıkması, çarpışan egolar ve arada bir söz söylemek için fırsat bulmanın zorlukları.

Bu sorunun ifade tarzı Google’ın duymak istediği cevabın verilmesine yöneliktir. 1’den 5’e kadar uzanan ölçeğin kullanımı samimi bir cevap verilmesini teşvik eder. Çoğu insan uç noktalarda olan 1 ve 5 şıklarını işaretlemez. Ortalarda yer alan şıkları işaretlemenin daha güvenli olduğunu düşünür. Ama yalnız çalışmayı tercih edenler 2 ve 3’ü, dışa dönük kişiler ise genelde 3 ve 4’ü tercih eder. Anketin geneline bakıldığında bu iki kişilik tipi arasında istatistiksel bir fark vardır.

Anket ve mülakat soruları hakkında daha fazla bilgi edinmek, Google’ın beş görüşme kuralını neden koyduğunu ve “yanlış pozitif” adayların “yanlış negatif” adaylara göre neden daha sakıncalı olduğunu öğrenmek için bu kitabı okumanızı öneririm.

Google'da çalışacak kadar akıllı mısınız? - Müge Arslan'ın İnsan Kaynakları Günlüğü

Müge Arslan

Not: Bu yazı ilginizi çektiyse Google Olsa Ne Yapardı ve Google İnsan Kaynakları Bölümünün En İyi 5 Uygulaması yazılarını da okumak isteyebilirsiniz.

 

TAYBO.NET