Müge Arslan'ın İnsan Kaynakları Günlüğü Menü

Kalıcı Başlantı:

Network’ünüzü Genişletmek İster misiniz?

shutterstock_156560102Gitmeyi düşündüğünüz bir film hakkında çevrenizden tavsiye alır mısınız?

Sağlık konusunda doktor araştırması yaparken arkadaşlarınıza danışır mısınız?

Bugüne kadar bir tanıdığınız aracılığıyla bir iş fırsatından haberdar oldunuz mu?

Eğer bu sorulara yanıtınız evet ise hali hazırda network yapıyorsunuz demektir. Peki network’ünüzü planlı bir şekilde yönetiyor musunuz? Yoksa bu yönetim tesadüflere kalmış durumda mı?

Bağlantılarınızı arttırmanız ve etkin bir şekilde yöneterek ilişkilerinizin sürekliliğini sağlayabilmeniz için yararlanabileceğinizi düşündüğüm 5 öneriyi sizinle paylaşmak istiyorum:

1# Çevrenizdekilerle ilgilenin ve onları dinleyin

Apartmanınızdaki komşularınız, iş yerinizdeki çalışma arkadaşlarınız gibi yakın çevrenizde yer alan mümkün olduğunca fazla sayıda kişi ile iletişim kurun. Sadece aynı ekipte çalıştığınız arkadaşlarınız veya karşınızda oturan komşunuz ile değil, farklı birimlerdeki kişilerle ve diğer katlardaki komşularınızla da tanışın.

Yeni insanlarla tanışmanızı sağlayacak fırsatlar yaratın ve bu fırsatları yakından tanımak için değerlendirin. Konuşmaktan çok dinlemeye zaman ayırın.

2# Samimi iletişimle uzun vadeli ilişkiler kurun

İletişim kurarken gerçekte olmadığınız biri gibi davranmaya çalışmayın. Dışa dönük bir insan olmayabilirsiniz, bu durum iyi bir network sahibi olmanızın önünde bir engel değil. Ama dışa dönük olmadığınız halde öyleymiş gibi davranmaya çalışmanız üzerinizde doğal durmayacağı için samimi olmadığınızı düşündürür ve ilişkilerinizi zedeleyebilir.

İnsanlarla iletişim kurmaktaki amacınız samimi, uzun vadeli ilişkiler kurmak olursa sürekliliği olan ve karşılıklı dayanışmaya dayanan ilişkiler kurma ihtimaliniz artar.

3# En az bir kişisel bilgiyi hatırlayın

Yeni tanıştığınız biriyle ilgili en az bir kişisel bilgiyi (yakın zamanda seyahat etmeyi planladığı bir yer, geçirdiği ufak bir kaza nedeniyle gideceği doktor kontrolü gibi) aklınızda tutun. Bir sonraki görüşmenizde bu konuyu gündeme getirip hem sohbet konusu yaratır hem de karşınızdaki kişiyi dinlediğinizi ve hatırladığınızı göstermiş olursunuz.

shutterstock_137532479

4# Yardım beklemeyin, yardım edin

Network deyince aklınıza yardım ve destek bekleyebileceğiniz tanıdıklar değil, ihtiyaç duyduklarında yardımcı olabileceğiniz kişiler gelmeli. Desteğe ihtiyacınız olduğunuzda tabi ki çevrenize danışacaksınız ama önceliğiniz yardım etmek olmalı. Böylece ilişkilerinizin sağlamlığını arttırıp sürekliliğini sağlayabilirsiniz.

5# Tanıdıklarınızı birbirleriyle tanıştırın

Network’ünüzdeki insanları birbirleriyle tanıştırın. Bu şekilde tanıdıklarınıza doğrudan yardım edemeseniz de doğru bağlantıları kurmalarını sağlayarak yardımcı olabilirsiniz.

Tüm bunların yanı sıra sosyal medyayı da mutlaka kullanın. Böylece günlük hayatta iletişim kurduğunuz kişilerle internet ortamında da iletişim halinde kalabilirsiniz.

Müge Arslan

TAYBO.NET