Müge Arslan'ın İnsan Kaynakları Günlüğü Menü

Kalıcı Başlantı:

İş Hayatına Yeni Başlayanlara Öneriler

Yeni Mezunİnsan hayatındaki en önemli ve heyecanlı dönemlerden birini üniversiteden mezun olmaya yaklaştığı günlerde yaşıyor. Çoğu son sınıf öğrencisinin hem mezuniyet sonrasındaki alternatifleri üzerinde düşündüğü hem de iş ve yüksek lisans mülakatlarına gittiği bir dönem oluyor. Bu dönem sona erdiğinde tercihini iş hayatına başlamaktan yana kullananlar ilk dönem heyecanını atlatıp yeni ortamlarına alıştıktan sonra yeni sorular üzerinde düşünmeye başlıyorlar: İş hayatında başarılı olmak için neler yapmalıyım? Kendimi nasıl geliştirebilirim? Yolumu nasıl çizmeliyim?

Bu soruların tek bir doğru yanıtı yok, herkese göre farklı öneriler ve öncelikler bulunuyor. Yine de günümüzün koşullarını göz önüne aldığımda genel geçer olduğunu düşündüğüm önerilerimi bu yazımda paylaşmak istiyorum.

1# İlişki Yönetimine Önem Verin

İş hayatında ilişki yönetimi ve Networking kritik önem taşıyor. İlişkileri kurarken ve yönetirken sürekliliği sağlamanın en önemli unsuru içten ve doğal olmak. Biriyle sadece bağlantılar arasına eklemek ve ek gündemler için iletişime geçildiğinde bu çok net hissediliyor. Bu nedenle Networking’i hayatınızın doğal bir parçası yapmaya, farklı ortamlara girmeye, yeni insanlarla tanışmaya ve onlara değer verdiğinizi hissettirmeye önem gösterin. Arkası kendiliğinden gelecektir.

2# Programlama Öğrenin

Bilgisayar ProgramlamaPazarlamadan iç iletişime, insan kaynaklarından hazineye hangi alanda çalışırsanız çalışın günümüzün en önemli becerilerinden biri programlama yapmak gerekli bilgi ve pratiğe sahip olmak. En temel araçlardan biri olan Excel’de makro yazmaktan web sitesi tasarlamaya ve android uygulaması geliştirmeye kadar geniş bir pencere var önünüzde. Üniversite yıllarından başlayarak yazılım dillerini öğrenmeye önem verin. Bu konuda internette sayısız kaynak bulunuyor. Edx ve Coursera gibi genel katılıma açık internet platformları üzerindeki ücretsiz eğitimlere katılarak bu alandaki becerilerinizi geliştirebilirsiniz.

3# İngilizcenizi Geliştirin

Bu çok temel bir konu biliyorum ama iş hayatındaki yeni mezun arkadaşlarla konuştuğumda üniversite yıllarında bu konuya gereken önemi vermedikleri için pişman olduklarını halen görüyorum. Uluslararası kaynakları takip etmek ve küreselleşen iş dünyasında etkili iletişimi sağlayabilmek için İngilizce olmazsa olmaz koşul haline geldi. Duolingo gibi ücretsiz kaynakları da kullanacağınız bir gelişim planı hazırlayın ve kendinizi yeterli buluncaya kadar bu işin üstüne gidin.

4# Kitap Okuyun, Düzenli Yayınları Takip Edin

KitapÇalışma hayatındaki en büyük sıkıntılardan biri günlük koşuşturmadan ve önceliklerden dolayı okumaya, araştırmaya ve yeni şeyler öğrenmeye yeterli zaman ayrılamaması. Zaman ayırmak kolay değil ama günlük rutininizin içinde okumak için mutlaka zaman ayırmalısınız. Giderek daha görsel kaynaklara ve hap bilgi kaynaklara yönelsek de bir konuda derinlemesine araştırma yapmanın ve okumanın yerini hiç bir şey tutmuyor. En az 1 yerel 1 de global düzenli yayına abone olmanızı ve her ay alanınızla ilgili en az 1 kitap okumanızı öneririm.

5# Hobilerinize Zaman Ayırın

Nerede ve hangi sektörde çalışırsanız çalışın stres iş hayatınızın önemli bir unsuru olacak. Onu görmezden gelerek veya akışına bırakarak yönetemezsiniz. Ancak sevdiğiniz şeyleri yaparak, zihninizi dinlendirerek ve mutlu olarak yönetebilirsiniz. Okul hayatınızda edindiğiniz hobilere hayatınızda yer ayırın, sakın bırakmayın.

Müge Arslan

Not: Bu yazı ilginizi çektiyse İnsan Kaynaklarının Geleceğinde Öne Çıkan 5 Trend yazısını da okumak isteyebilirsiniz.

  • Mevlude Akbulut

    Mugecim,

    Yazini cok begendim. Aklima universitenin son donemi geldi. O kosusturmaca, belirsizlik, yeni heyecanlar..Dediklerine tamamen katiliyorum. Yazdigin oneriler hem de sirasiyla sadece is hayati icin degil akademik hayat icin de gecerli. Ben bunu bilmiyordum, yillar icinde yanila deneye ogrendim. Yeni yazilarini dort gozle bekliyorum..Sevgiler..

  • Dilara

    Merhaba Müge Hanim gercekten sitenize bayıldim özellikle yeni mezun olmus ve is hayatina atilip nereden baslayacagimi bilemezken cok guzel bilgiler sunuyorsunuz 🙂

  • Yorum yapmak istediğiniz için teşekkürler, lütfen duyarlı olalım. HTML olarak strong, code and a href kullanılabilir.

    Yorumlar onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.

TAYBO.NET