Müge Arslan'ın İnsan Kaynakları Günlüğü Menü

Kalıcı Başlantı:

Kolektif İşbirliğinin Müthiş Ürünü Duolingo

online collaborationYaşadığımız çağın en büyük nimetlerinden biri internet üzerindeki platformlar aracılığıyla binlerce hatta milyonlarca insana aynı anda ulaşabilmemize imkan tanıması. Nerede yaşadığımızdan bağımsız olarak dünyanın her yerindeki insanlara ulaşabiliyor ve karşılıklı etkileşim yaratabiliyoruz. Bu etkileşimi en verimli kullanan platformlar ise karşılıklı etkileşimi işbirliğine dönüştüren ve sürekli olarak geliştirilen ürünler ortaya koyan web siteleri.

Kollektif çalışmanın ortaya koyduğu en bilinen ürünlerden biri Google Map yani Google’ın harita uygulaması. Ürün ilk olarak kullanıma sunulduğunda üzerinde çok fazla bilginin yer almadığı bir dünya haritasıydı.Bir atlasta bulabileceğiniz tüm bilgiler haritada yer alıyordu ama mekanları göremiyordunuz. Kullanıcıların yaptığı girişler, eklediği fotoğraflar ve yorumlar sonucunda Google Map artık üzerinden her türlü mekan bilgisine ulaşabileceğiniz bir alan haline gelmiş durumda.

Youtube, twitter gibi platformlar da bu kolektif paylaşımın ürünleri ve bunlar gibi sayısız örnek var. İnternet artık tek taraflı aktarımların değil karşılıklı paylaşımların ve bunun sonucunda ortaya çıkan ürünlerin mecrası haline gelmiş durumda.

duolingo logoKollektif işbirliğinin günümüzde ortaya çıkardığı en yararlı ve popüler ürün Duolingo. Tamamen ücretsiz olarak yabancı dil öğrenmeye imkan sunan bu sitede İngilizce bilen bir kullanıcının öğrenebileceği tam 16 yabancı dil bulunuyor. Türkçe bilenler şu anda sadece İngilizce ve Almanca öğrenebiliyor ama tüm diller için sunulan seçenekler gün geçtikçe artıyor. Oyunlaştırma yaklaşımıyla tasarlanmış sitenin cep telefonunuza indirebileceğiniz bir uygulaması da var. Ben cep telefonumdaki uygulamayı kullanıyorum ve çok yararlanıyorum, denemenizi öneririm.

Sitenin yaratıcısı Luis von Ahn’ın bu fikrin nasıl doğduğunu ve hayata geçtiğini anlattığı (eğlenceli bir konuşma, sıkılmayacağınızı garanti ederim) bir videosu var. Fikrin nasıl geliştiğini öğrenmek ve ilham almak isterseniz mutlaka izlemelisiniz.

Müge Arslan

TAYBO.NET