Müge Arslan'ın İnsan Kaynakları Günlüğü Menü

Kalıcı Başlantı:

Süper Çalışanlardan Süper Takımlar Olur mu?

Süper ÇalışanlarMargaret Heffernan TED.com’daki konuşmasına kısa bir anekdot ile başlıyor. Purdue Üniversitesi’nde evrimsel biyolog olan William Muir’in gerçekleştirdiği bir deneyden bahsettiği anekdota göre Muir tavukları neyin daha üretken yapacağını öğrenmek amacıyla bir deney tasarlıyor.

Tavuklar gruplar halinde yaşadıkları için Muir öncelikle ortalama özelliklere sahip bir sürü seçiyor ve altı kuşak boyunca sürüyü kendi hâline bırakarak gözlemliyor. Aynı zamanda en üretken tavuklardan oluşan ikinci bir grup oluşturuyor ve her yeni kuşakta  üreme için sadece en üretken olanları seçiyor.

Altı kuşak geçtikten sonra ulaşılan sonuçlar şöyle: Ortalama özelliklere sahip tavuklardan oluşan ilk gruptaki tavukların hepsi iyi durumda ve yumurta üretimi çarpıcı biçimde artıyor. İkinci grupta ise üçü dışında tavukların hepsi ölüyor. Sonradan anlaşılıyor ki hayatta kalanlar diğerlerini gaga darbeleriyle öldürmüşler. Tek tek üretken olan tavuklardan oluşan bu ikinci grupta hayatta kalanlar; diğerlerinin üretkenliğini bastırarak başarıya ulaşmışlar.

Çalışma hayatına baktığımızda ise ilginç bir şekilde genellikle süper çalışanların arayışı içinde olduğumuzu görüyorum. İşe alım sürecinde adayların bireysel başarı ve performansı değerlendirilerek seçim yapılıyor. Peki bu seçimler ekibin üretkenliğini nasıl etkiliyor, seçtiğimiz çalışanlar iyi bir takım oluyor mu bunu düşünüyor muyuz?

Üretken ve gerçek takımlar oluşturmak için yardım etmeye ve yardım almaya açık, bireysel performansını göstermekten çok ekibin performansını öncelik veren çalışanlara ihtiyacımız var. Bireysel performansını öne çıkarmaya çalışan yıldız çalışanlar şirkete yarardan çok zarar getirebilir. Heffernan konuşmasının devamında bu konuya değiniyor ve kurumlardaki yıldız çalışanların ekip çalışması üzerindeki etkisinden bahsediyor. İzlemenizi öneririm.

  • ipek

    Muhtesem.Tum sirketler ornek almali.Sirketler bu stratejileri baz aldiginda hem sektorel basarilari hem de calisan motivasyonlari artacaktir.

  • Sinan AYDEMIR

    Ne süper çalışan ne de süper kurumsal şirket sözkonusu
    Tek gerçek ortak çıkarların veya menfaatlerin ortak paydada bulunmasıdır
    İş sözleşmesinde bunlar taraflar için hakkaniyeti olarak yer alırsa
    Süper kurumsal şirkette süper çalışanlar ve bunların iş birliği ile süper çalışma grupları oluşur

  • “League of Legends” Çalışanlarının Ortak Özelliği | Müge Arslan'ın İnsan Kaynakları Günlüğü

  • Yorum yapmak istediğiniz için teşekkürler, lütfen duyarlı olalım. HTML olarak strong, code and a href kullanılabilir.

    Yorumlar onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.

TAYBO.NET