Müge Arslan'ın İnsan Kaynakları Günlüğü Menü

Kalıcı Başlantı:

“League of Legends” Çalışanlarının Ortak Özelliği

Bir şirketin işe alımda çalışanlarda araması gereken en önemli nitelik nedir?

Şirketin yetkinlik setine uyum mu?
İşe uygun beceriler mi?
Eğitim ve deneyim geçmişini somut örneklerle gösteren bir öz geçmiş mi?

Bunların hepsi işe alımda aranabilecek özellikler ama ilk sırada aranması gereken özellikler değiller. İlk sırada aranması gerekeni şirketler çoğu zaman es geçiyor ve mülakatlarda bu konuda sorgulama yapmıyor. İşe alım sonrasında ise tüm çalışanları bu aramadıkları kritere uygun hale getirmek için eğitim harcaması yapıyor, süreç sonunda uyum sağlayamayanlar ile kimi zaman yollarını ayırmak zorunda kalıyorlar.

Datei:Hexal Logo.svgAlmanya’da faaliyet gösteren Hexal isimli ilaç şirketi işe alım sürecinde adaylarda tam da bahsettiğim bu özelliği arıyor. Görüşme yapacakları her adaya sadece 10 dakika ayırıyor ve bu sürede sadece şuna bakıyorlar: Aday kurum kültürü ile uyumlu özellikler taşıyor mu?

Şirket kurum kültürüne uygun özellikleri davranış seti olarak belirlemiş ve görüşme sırasında sorduğu sorularla adayın ne kadar uygun olduğunu değerlendiriyor. Uygun olmayan adayların görüşme süreleri 3 dakikaya kadar düşerken uygun bulunan adaylar tekrar görüşmeye davet ediliyor ve bu görüşmeler saatlerce sürebiliyor.

Bahsettiğim süreler acımasız görünebilir ama şirket 1986 yılından beri alımlarını bu şekilde sürdürüyor ve yetenekleri çeken bir şirket olarak başarılı işlere imza atıyor. Bahsettiğim yaklaşımı sorulduğunda şöyle açıklıyor: “Tüm adaylara bir veya iki soru soruyoruz. Eğer şirkete ve kurum kültürüne uygun bulmazsak görüşmeye devam etmiyoruz. Örneğin eğer bir aday bireysel yaklaşıma sahipse kurum kültürüne uymayacağını biliyoruz. İlk sorularımız sonunda kurumla uyumlu bir adayın karşımızda olduğunu anlamamız halinde ise bu defa becerilerini ve yetkinliklerini anlamak için ilave sorular soruyor ve görüşmeye devam ediyoruz.”

Bu konuda dikkate değer diğer bir örnek ise dünya çapında ünlü bilgisayar oyunu League of Legends’ın (LOL) yapımcı firması Riot. Şirket tüm pozisyonların ilk aşamasında adaylara iki soru soruyor:

  • Oyun oynamayı sever misin?
  • LOL oynuyor musun?

Bu sorulara vereceğiniz yanıtların her ikisi de olumluysa ve yanıtlarınıza ikna olurlarsa şirket sizi ikinci aşamaya davet ediyor. Eğer bu özellikleri karşılamıyorsanız süreci sona erdiriyorlar. Çünkü tüm çalışanlarının oyun oynamayı ve özellikle LOL oyununu seven çalışanlar olmasını istiyorlar.

Çalışanları kurum kültürüne uygun hale getirmeye çalışmak yerine daha işe alırken bu özelliklere uygunluğuna bakmak bence de en doğru yöntem. Siz ne düşünüyorsunuz?

Müge Arslan

Not: Bu yazı ilginizi çektiyse Süper Çalışanlardan Süper Takımlar Olur Mu? yazısını da okumak isteyebilirsiniz.

  • Yorum yapmak istediğiniz için teşekkürler, lütfen duyarlı olalım. HTML olarak strong, code and a href kullanılabilir.

    Yorumlar onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.

TAYBO.NET