Müge Arslan'ın İnsan Kaynakları Günlüğü Menü

Kalıcı Başlantı:

Yeni Yöneticinin Kontrol Listesi

Yen Yöneticinin ZorluklarıYeni iş yerinde ilk günler zordur. Hele ki yönetici pozisyonunda çalışmaya başlamışsanız daha da zordur. Sektörü, şirketi ve ekip arkadaşlarınızı tanımanın yanı sıra kısa sürede iyi iş sonuçları üretmeniz ve kendinizi ekibinize kabul ettirmeniz de gerekir.

Michael Watkins’in İlk 90 Gün kitabı yeni yöneticiler için önemli ipuçları sunan kaynaklardan biridir. Watkins kitabında yeni yöneticilerin karşılaşabileceği zorluklardan ve ilk 90 günün ne kadar önemli olduğundan söz eder.

Sözünü ettiğim kitaptan ve kendi deneyimlerimden yola çıkarak yeni yöneticiler için kısa bir kontrol listesi hazırlamak istedim.

1# Gözlemleyin ve Dinleyin

Yeni iş ortamınızdaki yapıyı ve insanlar arasındaki ilişkileri geçmiş deneyimleriniz üzerinden yorumlamanız hata yapmanıza yol açabilir. Şirketin kültürünü, çalışanların iletişim tarzını ve kurum içi ilişki ağını anlamak için bol bol gözlem yapın ve tanıştığınız insanları dinleyin. İlerleyen günlerde kendinizi ve fikirlerinizi anlatmak için yeterince zamanınız olacak, ilk günleri çevrenizi anlamak için değerlendirin.

2# Geçmişin Deneyiminden Yararlanın

Katıldığınız birimde ve kurumda mutlaka siz gelmeden önce yapılmış özgün ve başarılı çalışmalar vardır. Geçmişte neler yapıldığını öğrenmek için zaman ayırın. Daha önce yapılan çalışmalardan yararlanmak hem zaman kazanmanızı hem de kurumu daha iyi tanımanızı sağlar.

Geçmişin olumsuz olduğunu düşündüğünüz tarafları var ise dillendirmeyin ve geçmişi kötülemeyin, çünkü böyle yapmanızın kimseye yararı olmayacak. Daha iyisini yapmak için uğraşın, önemli olan bu.

3# İlk İzlenim

Biriyle tanışırken ilk izlenim ne kadar önemliyse yöneticilikte de ilk 90 gün o kadar önemli. İş arkadaşlarınız sizi bu dönemdeki yaklaşımınızla tanıyacak ve zihinlerinde bu şekilde yer edeceksiniz. İşteki ilk gününüzde yaratacağınız izlenime, yapacağınız ilk toplantıya ve alacağınız ilk kararlara özen gösterin.

4# İçten Olun

Rol yapmayın çünkü bu hemen fark edilir ve zaten uzun süre devam ettiremezsiniz. Kendiniz olun, insanları tanımak için çaba sarf edin ve içten davranın.

İlk günlerinizde görev aldığınız ekipteki herkesle tanışmak için birebir görüşmeler yapın, hem bilgi ve becerilerini hem de ilgi alanlarını anlamaya çalışın. Bu görüşmelerde vizyonunuzu, gelecek hedeflerinizi ve ekipten beklentilerinizi paylaşın. Farklı ekiplerdeki çalışanlarla, özellikle peer’larınızla iletişim kurun ve tanışmak için fırsat yaratın.

5# Adım Adım

Öncelikle kısa sürede edinebileceğiniz kazanımlara odaklanın. İlk günlerde elde edeceğiniz bu başarılar hem kredibilitenizi hem de kendinize duyduğunuz güveni arttıracaktır. Aynı zamanda daha büyük adımları planlamak için de zaman kazanmış olursunuz.

Kuşkusuz liste bunlarla sınırlı değil.  Eklemelerinizi ve önerilerinizi yorum bölümünde belirtirseniz sevinirim.

Not: Bu yazı ilginizi çektiyse Karizmatik Yöneticilerin 5 Ortak Özelliği yazısını da okumak isteyebilirsiniz.

  • Gürcan

    Çok güzel ve faydalı bilgileri öğreniyoruz, takip ediyoruz blogunuzdan Müge hanım. Saygılar sunar teşekkürlerimizi iletiriz 🙂

  • Yorum yapmak istediğiniz için teşekkürler, lütfen duyarlı olalım. HTML olarak strong, code and a href kullanılabilir.

    Yorumlar onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.

TAYBO.NET