Müge Arslan'ın İnsan Kaynakları Günlüğü Menü

Kalıcı Başlantı:

Eğitim Videosu Hazırlamanın Püf Noktaları

İK Zirvesi 2015Her yıl düzenlenen İnsan Kaynakları Zirvesinin 20.si bu yıl 11-12 Şubat tarihlerinde “Sahne Senin Varlığınla Fark Yarat” sloganıyla düzenleniyor. Geçtiğimiz zirvelerden farklı olarak bu yıl zirvede “Online Sunumlar” da yer alacak. Eğitim ve gelişim alanında yapacağım bir sunumla ben de online platformda yer alacağım.

Akademideki çalışmalarımız kapsamında daha önce çok sayıda eğitmene; eğitim videosu tasarımında yardımcı olmuş ve çekimlerine katılmıştım. Ama kendim ilk kez böyle uzun soluklu bir video çekimi yaptım. Anlatmakla yapmak farklıymış, bu çalışmanın hazırlık sürecinde çok şey öğrendim. Öğrendiklerimi sizinle de paylaşmak isterim.

1# Tasarımda 4 Adım Kuralı

Bu kuralı çekimler öncesinde zirveyi düzenleyen MCT’nin atölye çalışmasında öğrendim ve sonrasında dikkat ettiğimde Coursera, EdX gibi platformlardaki videolarda da uygulandığını gördüm.

Eğitim akışında sırasıyla aşağıdaki sorulara yanıt vermek hem izleyicilerin dikkatini çekmeyi hem de akıcı bir anlatım yapmayı sağlıyor:

1)NEDEN: Bu eğitimi neden izlemelisiniz? Eğitim kimler için hangi faydaları sağlayacak?

2)NE: Eğitimde ne anlatılacak?

3)NASIL: Eğitimde anlatılanlar pratik hayatta nasıl uygulanabilir?

4)UYGULAMA: Bu bölümde eğitimi izleyen ve ek bir uygulama yapmaya istekli katılımcılar için bir ev ödevi verilebilir.

2# Çekimde Doğal Duruşun Önemi

Eğitim VideosuVerdiğimiz sınıf içi eğitimlerde ve yaptığımız sunumlarda “doğal olmak” konusunda sorun yaşamayız. Katılımcılarla karşı karşıya olduğumuz için göz teması kurabilir, reaksiyonlarını görebilir ve sorularına yanıt verebiliriz.

Video çekiminde ise durum oldukça farklı. Karşınızda sadece bir kamera oluyor ve yapılacak çekimin kalıcı olacağını biliyorsunuz. Hem iyi görünecek bir çekim olmasını istiyorsunuz hem de karşınızda sadece bir kamera olmasından dolayı kaygı duyuyorsunuz.

Bu konuda herkesin kendisine göre farklı bir çözümü olabilir. Ben çekim sırasında rahat hissetmek için öncesinde deneme çekimleri yaptım. Aynen bir sunuma hazırlanırken yaptığım gibi çok sayıda prova yaparak ve bu deneme çekimlerini izleyerek kendimi eleştirdim, daha iyisini yapmaya çalıştım. Yaptığım bu denemeler asıl çekimler sırasında kendimi rahat hissetmemi  sağladı.

3# Konuşma metnine hakim olmak

Genellikle çekim öncesinde eğitmenden yapacağı konuşmanın metnini yazılı hale getirmesi istenir ve çekim sırasında bu metin promptera yansıtılır. Böylece anlatımın akıcı olması ve eğitmenin zorlanmaması sağlanır.

Prompter büyük bir kolaylık olmakla birlikte eğitmenin anlatım sırasında tamamen ona odaklanmasına neden olabilir, bu da dinleyicilerde “yazdığı metni okuyor, yazılı olarak paylaşsa ben kendim de okurdum” düşüncesini yaratabilir. Bu nedenle benim eğitmenlere önerim prompter olmasa da anlatabilecek şekilde ön hazırlık yapmaları, konuşma metnine hakim olmaları ve çekim sırasında sadece ihtiyaç duydukları bölümlerde promptera göz atmaları. Böylece konuşma hem daha doğal olacaktır hem de dinleyicilerde yukarıda bahsettiğim hissi yaratmayacaktır.

Müge Arslan

  • Ali Cevat Ünsal

    Merak edilen bir konuya açıklık getirdiğin için teşekkür ederim. ben de aynı tecrübeyi deneyerek öğreniyorum. sana sunumunda başarılar diliyorum.

  • İnsan Kaynakları Zirvesi 2015 Sunumu - Müge Arslan

  • Yorum yapmak istediğiniz için teşekkürler, lütfen duyarlı olalım. HTML olarak strong, code and a href kullanılabilir.

    Yorumlar onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.

TAYBO.NET