Müge Arslan'ın İnsan Kaynakları Günlüğü Menü

Kalıcı Başlantı:

Bir Öğrenme Aracı Olarak Twitter

twitter2006 yılında Jack Dorsey, Biz Stone ve Evan Williams tarafından kurulan Twitter; 500 milyonun üzerinden kayıtlı kullanıcısıyla günümüzün en popüler sosyal platformlarından biri. İsmini “kuş şakıması “ anlamına gelen “tweet” sözcüğünden alan siteye her gün 135,000 yeni kullanıcı kayıt oluyor ve  günde ortalama 58 milyon tweet atılıyor.

Pek çok alanda kullanılan ve gün geçtikçe daha fazla ilgi gören Twitter bir eğitim aracı olarak da kullanılabilir mi? Dünyanın eğitim ve gelişim alanındaki en büyük topluluğu olan ASTD (American Society for Training& Development)  tarafından her yıl düzenlenen uluslararası konferansta bu sene dile getirilen görüş; sosyal medya platformlarını eğitimi destekleyici araçlar olarak kullanmanın yararlı olduğu idi. Yapılan sunumlarda sosyal medyanın gücünden ve informal bir öğrenme aracı olarak kullanımının arttığından bahsedildi.

Twitter’ı sınıf içi eğitimlerde ve çevrimiçi eğitim süreçlerinde de öğrenme aracı olarak kullanmak mümkün. Platformu; bir bilgiyi belirli kitlelere ulaştıran çözüm aracı olarak değil, bir konudaki çeşitli bilgilerin karşılıklı olarak paylaşılabileceği bir araç olarak düşünmek gerek. Bu yönüyle Twitter; makale, görsel veya video paylaşma, web adreslerini yayınlama, belirlenen bir kişiyi takip ederek olayları izleme, belirlenen bir konuda açılacak hesabı yönetme, hesabı takip edenlerin tartışmalarını tutma, dil öğrenimi ve çeviri becerilerini geliştirme, diğer sosyal ağlar ile bağlantı kurma ve öğrencileri takipçilere ekleyerek periyodik tartışmalar gerçekleştirme amacıyla kullanılabilir.

ASTD 2013 konferansında Dr. Kella Price, “Twitter 201 for Trainers” başlıklı bir sunum yaptı. Twitter’ın etkinliğini arttırmak için eğitim öncesi hazırlık yapmanın öneminden ve eğitim sürecindeki kullanımı destekleyici Twitter uygulamalarından (Twitterapp) bahseden Dr. Price’ın sunumundan bazı notlar şöyle:

· Twitter üzerinden canlı bağlantılı eğitim oturumlarını yönetmek için kullanılabilecek çok sayıda Twitter uygulaması var. Twitter uygulamalarının kapsamlı listesine http://socialmediatoday.com/eric-goldstein/295232/most-complete-twitter-application-list-available-2011-edition adresinden ulaşabilirsiniz.

· Oturum öncesi hazırlık sürecinde hangi Twitter uygulamalarını kullanarak (ör: Hootsuite, Tweetchat, Tweetdeck) oturumu yöneteceğinizi netleştirin.
· Oturum öncesinde konuyla ilgili bilgi verme ve hatırlatma yapma amacıyla 2-3 tane tweet gönderin.
· Oturum sırasında geçerli olacak kuralları belirleyin ve paylaşın.
(Ör: 1*Kendinizi tanıtın 2*Konuya bağlı kalın 3*Tüm yanıtlarınızda #konubaşlığı bulunsun)
· Oturuma bir ısınma sorusuyla başlayın (ör: Geçtiğimiz ay içinde öğrendiğiniz yeni bir şeyi paylaşır mısınız?)
· Oturumda soracağınız soruları önceden hazırlayın. 1 saat sürecek bir oturum için 6-8 soru hazırlamış olmalısınız.

Günümüzde Twitter, eğitim zirvelerinin ve konferansların da vazgeçilmezi haline geldi. Düzenleyici kuruluşlar zirve ismiyle konu başlığı açıyor (örneğin ASTD’nin açtığı #astd2013, HR Dergi’nin açtığı  ve #ez 13 başlıkları) ve zirve başlamadan günler önce tweet gönderimleri başlıyor. Bu tweet’lerde oturum başlıklarından konuşmacı isimlerine, zirvenin dikkat çekici konularından önemli duyurulara kadar pek çok konuya yer veriliyor. Katılımcılar görüş ve değerlendirmelerini aynı başlık altında paylaşma imkânı buluyor.

Twitter yükseköğrenimde de kullanılıyor. Genellikle yabancı dil öğrenme alanında yapılan çalışmaların dikkat çekici bir örneği 2007 yılında Şangay Jiao Tong Uzaktan Eğitim Üniversitesinde (Online-SJTU) gerçekleşti. İngilizce’yi ikinci yabancı dili olarak öğrenecek kurs katılımcıları ile kurs kapsamında bir proje gerçekleştirildi. “Yabancı dil öğrenmenin en iyi yolu; onu kullanmaktır” anlayışıyla yapılan çalışma 7 hafta sürdü. Kurs eğitmeni kendi adına bir hesap açtı, öğrencilerinden de aynısını yapmalarını ve birbirlerini takip etmelerini istedi. Belirlediği bir konuda her öğrencinin İngilizce olarak, haftada en az 7 tweet atması ve atılan tüm tweet’leri okuması kuralını getirdi. 7 hafta sonunda çalışmaya katılan 90 öğrenci toplam 5580 tweet attı.

Kurs sonunda katılımcılara bir anket yapıldı ve Twitter kullanımıyla ilgili görüşlerini paylaşmaları istendi. Katılımcıların;

  • %50’si platform üzerinden anadili İngilizce olan kişilerle iletişim kurma imkanı bulduğunu ve bunun öğrenme sürecine katkı sağladığını belirtti.
  • %70’i kurs kapsamındakiTwitter çalışmasının “birliktelik” hissini ve iletişimi arttırdığını ifade etti.
  • %60’ı durum güncellemesi yazmak için 2 dakikanın altında; %95’i durum güncellemelerini okumak için 15 dakikanın altında zaman harcadığını belirtti. Bu veriler twitter’ın kısa zaman aralıklarıyla sıklıkla erişim sağlanan bir platform olduğunu gösterdi.
  • %70’i Twitter kullanımından sonra İngilizce iletişim kurmayı daha kolay bulduğunu ve daha az çekindiğini belirtti.

Twitter sadeliği, güncel içeriği ve mobil cihazlardan kolaylıkla erişilebilir olması yönüyle pek çok alternatif eğitim yönteminin arasında öne çıkıyor. Y Kuşağının vazgeçilmezleri arasına giren Twitter’ı yükseköğrenimde ve kurumsal eğitimlerinizde çalışmalarınızı destekleyici bir araç olarak kullanmanızı öneririm.

Müge Arslan

Kaynaklar
Twitter İstatistikleri.  Haziran 5, 2013, Statistic Brain: http://www.statisticbrain.com/twitter-statistics/
Borau, Ulrich, Feng, Shen (2009). Microblogging for Language Learning: Using Twitter to Train Communicative and Cultural Competence.
Price, Dr Kella (2013). SU 313-Twitter 201 for Trainers.
Yalın, D. S. (2012). twitter Nereye Gidiyor? Platin.

  • Yorum yapmak istediğiniz için teşekkürler, lütfen duyarlı olalım. HTML olarak strong, code and a href kullanılabilir.

    Yorumlar onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.

TAYBO.NET