Müge Arslan'ın İnsan Kaynakları Günlüğü Menü

Kalıcı Başlantı:

İnsan Kaynakları Zirvesi 2017: Karsu, Human ve Merak Etmek

insan-kaynaklari-zirvesi-2017İnsan Kaynakları Zirvesi 2017, iş dünyasıyla ilgili konu ve konuşmacıları kadar kullandığı müzik ve görsellik ögeleriyle de iz bıraktı.

Konuk seçimi ve program akışı çok iyi hazırlanmış bu buluşmada öne çıkan oturumları seçmekte epey zorlandım.

Karsu; doğal konuşması, güzel sesi ve yeteneğiyle iz bırakan isimlerden biri oldu. Ailesi yıllar önce, Hatay’ın Karsu köyünden Hollanda’ya taşınmış, ismi de bu köyün adından geliyormuş. İlk öğrendiği dil olmadığı için Türkçesi akıcı değil ama bu konudaki rahatlığı kendisine ayrı bir doğallık katıyor. Karsu’nun hem içerik hem de süre kullanımı açısından konuşmasına emek verdiği ve hazırlandığı belli oluyordu. Konuşmasında; aralarında Carnegie Hall’un da yer aldığı çok sayıda sahnede konser verdiğinden ama Hollanda’daki bir konservatuarın başvurusunu reddetmesi nin içinde ukte kaldığından bahsetti. Geçmişte kabul alamamış olsa da bir gün mutlaka kendi konservatuarını kuracağını ve yeni yeteneklerin orada eğitim alacağını da ekledi.

Konuşmasının ardından kendi şarkısı Bırak Beni Böyle’yi seslendirdi. Bu güzel yorumu canlı dinlemek isterseniz 4 Nisan’da Zorlu PSM’deki konserine gidebilirsiniz. 

Zirve’nin diğer bir konuğu fotoğrafçı ve yönetmen Yann Arthus-Bertrand’dı. Birbirinden güzel fotoğraflarının eşliğindeki söyleşisinde, dünyamızın hikayesini anlattığı filmi Home’dan, son filmi Human’dan ve üzerinde çalıştığı yeni filmi Woman’dan bahsetti. Konuşmasını ve sonrasında filmlerini izlerken aklımdan sürekli Sapiens ve Homo Deus kitapları geçti. Bu kitapları beğendiyseniz veya ilginizi çekiyorlarsa filmleri izlemenizi öneririm.

Human filminde, Uruguay’ın eski başkanı José Mujica’nın konuşmasının yer aldığı bölümden salondaki herkes etkilendi. Bu bölümü bir cümleyle özetlemem gerekirse: Bir şey satın aldığımızda harcadığımız şey para değil, o parayı kazanmak için harcadığımız zaman – yani hayatımızdır. Konuşmanın kısa versiyonu:

Bertrand, yaptığı çalışmaların mümkün olduğunca çok sayıda insana ulaşmasını hedefliyor, bu yüzden ücretsiz olarak erişime sunuyor. Çektiği fotoğrafları http://www.yannarthusbertrand.org/ sitesinden ücretsiz olarak indirebilir,  filmlerini Youtube üzerinden izleyebilirsiniz.

Zirvenin kapanışını Prof. Peter Hawkins’in atölye çalışması ile yaptım. Geleceğin liderlik yetkinlikleriyle ilgili çalışmada hepimizin bir soru üzerinde düşünmesini istedi: “Tüm insanların her gün kendilerine bir soruyu sormalarını ve üzerinde düşünmelerini sağlayabilseydiniz, bu soru ne olurdu?”

Benim en büyük derdin insanların yaş aldıkça merak etmeyi ve öğrenmeyi bırakmaları. Yetişkin eğitiminde yaşadığımız en büyük zorluğun merak unsurunun azalması, yetişkinlerin kendi kendilerine öğrenmek yerine hazır bilgiyi beklemeleri olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle iş dünyasının gelecekteki liderlerinin kendilerine sormaları için seçtiğim soru şu oldu: “Bugün neyi merak ettim?”

Her yıl çıtayı biraz daha yükselten MCT’nin gelecek yılki zirvesi “Now & Next”i merakla bekliyorum.

Müge Arslan

Not: Bu yazı ilginizi çektiyse 2014’ün Provokatik Mesajları ve Dünyamı Dolduracak Bir Zirve İstiyorum yazılarını da okumak isteyebilirsiniz.

  • Hatice Uğur

    çok güzel bir içerik olmuş, tebrikler 🙂

  • Yorum yapmak istediğiniz için teşekkürler, lütfen duyarlı olalım. HTML olarak strong, code and a href kullanılabilir.

    Yorumlar onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.

TAYBO.NET