Müge Arslan'ın İnsan Kaynakları Günlüğü Menü

Kalıcı Başlantı:

Çocuğunuz Programlamayı Neden Öğrenmeli?

coding for kidsDünya uzaylıların değil ama son yıllarda yazılımların ve bu yazılımları kullanan teknolojik cihazların istilasına uğradı. Uyanık olduğumuz her an bu yazılımlarla etkileşim halindeyiz.

Hatta uyurken bile onları kullanıyoruz. Uyku kalitemizi ve süremizi takip eden yazılımlar başucumuzda duran cep telefonumuzdan bizi izliyor.

Peki, yazılımlar kullanılabilecekleri her alanda kullanılıyorlar mı yoksa aynı hızla yayılmaya devam mı edecekler? Bundan 10 sene sonra yazılımlar başka hangi alanlarda kullanılıyor olacak?

Örneğin diş fırçanızda? Yakın bir gelecekte belki diş fırçanız en son ne zaman dişinizi fırçaladığınızı hatırlayacak ve dişinizi fırçalamanız gerektiğini cep telefonunuza bir bildirim göndererek size hatırlatacak. Hatta kullanım ömrünün sonlarına doğru kendisini değiştirmeniz gerektiğini size söyleyecek ve onay vermeniz durumunda adresinize kendisinden bir adet daha sipariş edecek.

Peki ya elektrik prizlerinde? Kapı kilitlerinde? Gözlüklerinizde? Masanızdaki zımbada?

Geliştirilebilecek pek çok yazılım ve bu yazılımlar için pek çok kullanım alanı var. Alandaki gelişmeleri düşündüğümüzde programlama becerisinin bugün olduğu gibi gelecekte de en değerli becerilerden biri olacağını öngörebiliriz. Günümüz iş dünyasında İngilizce konuşma becerisi ne kadar önemli ise, yakın gelecekte programlama becerisi de aynı öneme sahip olacak. Yapılan araştırmalar 1970’den günümüze bilgisayar programcılarının sayısının her 5 yılda ikiye katladığını ve halen Dünya’daki programcı sayısının yeterli seviyede olmadığını gösteriyor. Böyle bir ortamda çocuklarınıza programlamayı öğretmekten daha mantıklı başka bir şey var mı?

Programlama esasen büyük bir problemi küçük alt problemlere bölüp her bir alt problemi çözerek sonuca ulaşmaktır. Programlama öğrenmek, çocuğunuzun problem çözme becerisini ciddi oranda geliştirir. Gelecekte bilgisayar programcısı olarak çalışmayacak olsa dahi bu konuyla ilgilenmesi çocuğunuza mantıksal düşünmeyi öğretir. Bunu sadece ben söylemiyorum, bakın başka kim söylemiş:

“Everybody in this country should learn to program a computer, because it teaches you how to think”

(Bu ülkedeki herkes bilgisayar programlamayı öğrenmeli, çünkü bilgisayar programlama size nasıl düşünmeniz gerektiğini öğretir.)

— Steve Jobs

Çocuğumuza programlamayı öğretelim ama nasıl? Çok küçük yaşlardan itibaren çocuklara matematik nasıl öğretilebiliyorsa, programlama da öğretilebilir. Bunun için Dünya’nın dev şirketlerinin desteklediği ve kullanıma sunduğu pek çok araç var:

  • Örneğin, bloklarla görsel olarak program geliştirilmesini sağlayan, Google’ın görsel kütüphanesi Google Blockly.
  • Çocuklara programlamayı sevdirmek ve öğretmek için MIT tarafından geliştirilen, Scratch kurulum gerektirmiyor. Başka çocuklar tarafından geliştirilmiş programları online olarak inceleyerek ve üzerlerinde ufak değişiklikler yaparak çocuğunuzla Scratch’i keşfetmeye başlayabilirsiniz.
  • Microsoft ve Google gibi firmalar tarafından desteklenen web sitesi code.org. Platformun Türkçe desteği de mevcut. 4 yaş ve üzerindeki tüm çocuklar için dersler sunan sitede, çocuklar oyunlar aracılığıyla kodlama öğrenebiliyor.
  • Minecraft oyun motorunun üzerine inşa edilmiş ve çocuklara Minecraft dünyasında programlamayı öğretmeyi amaçlayan Learntomod çocukların çok da uzak olmadıkları bir evrende kodlama ile tanışmalarını sağlıyor. Learntomod hakkında daha fazla bilgi için Henrik Kniberg’in yazısına göz atabilirisiniz.cocuklar-icin-kodlama-zafer-demirkol-13130-56-B
  • Türkçe kaynaklara yönelmek isteyenler Zafer Demirkol tarafından kaleme alınmış “Çocuklar için Kodlama” kitabını ve websitesini inceleyebilirler. Blocky, Scratch ve code.org’dan faydalanan yazar okumayı bilen tüm çocukları programlama dünyasıyla tanıştırıyor.
  • Bunların dışında çocuğunuz profesyonel bir eğitmenden programlama dersi almasını isterseniz C ve Sistem Programcıları Derneği’nin Çocuklar İçin Programlama kursunu tavsiye ederim. Eğitmen Ali Vefa Serçe uzun yıllardır yetişkinlere programlamaya giriş eğitimleri veren oldukça yetkin bir eğitmen. Dernek bünyesindeki bu eğitimde Scratch programlama dili ve temel programlama mantığı öğretiliyor. Bu kurs ilköğretim 4, 5, 6, 7 ve 8. sınıf öğrencileri için uygun.

Hangi aracı tercih ettiğiniz çok önemli değil. Yeter ki bir yerden başlayın ve çocuklarınızı programlama dünyası ile tanıştırın. Kim bilir, belki de çocuğunuz ödevlerini kolay bir şekilde yapmak için aşağıdaki gibi bir program yazar.

kids coding

Onur Özcan

Onur Özcan

  • Gökhan Biçer

    Zafer Demirkol’un Çocuklar İçin Kodlama adlı eserini bir arkadaşıma ilkokul birinci sınıfa gitmekte olan çocuğu için Internet kanalıyla satın alıp yolladım. Arkadaşım, kitabın sadece çocuklara değil, yetişkinlere de hitap ettiğini ve müthiş olduğunu söyledi.

  • vedat güven

    Kod yazmak hakkında, hatırlarsınız, 2 sene önce Obama “halka sesleniş”te bahsetmişti. Sosyal medyada o konuşma videosu çok dolanmıştı. Ancak Türkiye’de çok ses getirmedi.

    Yukarıdaki yazıyı kızıma (17 yaşında) okutup, yazıdaki bağlantılara göz atmasını isteyeceğim. İtiraf; google blockly ben de bu yazıda gördüm. Tabi ki hemen girip dolaştım biraz. Teşekkür ederim.

  • Onur Özcan

    Amazon’da şu kitaba denk geldim: https://www.amazon.co.uk/Get-Coding-Learn-JavaScript-website/dp/1406366846/ Yukarıdaki kaynakların yanına bunu da ekleyebiliriz.

  • Yorum yapmak istediğiniz için teşekkürler, lütfen duyarlı olalım. HTML olarak strong, code and a href kullanılabilir.

    Yorumlar onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.

TAYBO.NET