Müge Arslan'ın İnsan Kaynakları Günlüğü Menü

Kalıcı Başlantı:

Eski Bir Beyaz Yakalının “Colorfullbakery” Hikayesi

colorfullbakeryBeyaz yakalı çalışanlar arasında konuşulan alternatif yaşam ve çalışma senaryoları vardır. Bunların arasında popüler olanlardan biri büyük şehri terk edip bir sahil kasabasına yerleşmek ise bir diğeri de çalıştığı iş yerinden ayrılıp kendi kafesini açmaktır. Bugün sizi kurumsal hayattan ayrılan ve kendi işletmesini kuran bir arkadaşımla tanıştırmak istiyorum. Color.full.bakery‘nin kurucularından Merve Eskitaşçıoğlu. Kurumsal şirketlerde İnsan Kaynakları alanında 10 yılı aşkın bir süre boyunca çalışan Merve, Ocak 2015 itibari ile bu yeni yolu seçti.

Kendisiyle İnsan Kaynakları Günlüğü için bu söyleşiyi yapan Eylem Ersoy‘a teşekkürlerimle…

merve-eskitascioglu

Merve Eskitaşçıoğlu

Seni biraz tanıyabilir miyiz?

Üniversiteyi İngiltere de okudum, daha sonra Koç Üniversitesinde MBA eğitimimi tamamladım ve ardından Philip Morris’de İnsan Kaynakları ekibinde çalışmaya başladım. Sonrasında bir iş değişikliği yaptım ve son olarak Kariyer Yönetimi Müdürü olarak görev yaptığım Yapı Kredi Bankası’nda 9 yıl süresince çalıştım.

İnsan Kaynakları alanında severek çalıştım ve bu alanı hala seviyorum. Neyse ki şu anda yaptığım iş ile İK’nın örtüşen çok yönü var. O zaman da işim “insan”’dı, şimdi de öyle.

Kurumsal hayattan ayrılmaya nasıl karar verdin?

Plaza çalışanlarının hayalleri arasında kendi işletmesine sahip olmak ve genellikle kafe açmak vardır ama benim hikayem bu şekilde başlamadı. Uzun süre çalıştığım kurumsal iş hayatında zaman zaman zor günlerim oldu. Böyle zamanlarda hayatta sizin için önemli olan değerlerin farkına varmaya başlıyorsunuz. Ben de kendime “ne yapıyorum, doğru olan ve istediğim bu mu, yaptıklarım beni yansıtıyor mu?” diye sormaya başladım.

Bu dönemlerde kendimi rahatlatmak için mutfakta daha fazla vakit geçirdiğimi fark ettim. Özellikle son dönemlerinde eve davet ettiğim misafir sayısı arttı, iş yerine sık sık bir şeyler pişirerek götürür oldum. İşimi halen severek yapmaya devam ediyordum, yani benimki bir tükenmişlik sendromu değildi 🙂 Sadece geleceğe dair seçimlerimi sorgulama ihtiyacı hissettim ve sonuçta iş hayatına kısa bir ara verdim. Aklımda kurumsal hayattan tamamen kopmak yoktu. Biraz düşünmek ve kafamı toparlamak için işimden ayrıldım ve mutfak eğitimi almaya başladım. Derslere ve sınavlara girdim, mutfak stajları yaptım. 34 yaşında yeni bir başlangıç yapmış ve mutfaklarda “stajyer” ve “abla” unvanları ile çalışmaya başlamıştım. Yeri geldi temizlik yaptım ama bundan rahatsız olmadım çünkü severek yaptım. Tam “kurumsal hayata dönsem mi, bu işi de yarı zamanlı yaparım” şeklinde düşünürken karşıma iki insan çıktı. Bu sektörün içinden olan ve işin pazarlama kısmını bilen kişilerdi. Birlikte iyi anlaştık ve üçümüzün de böyle bir iş yerini işletme tecrübesi olmamasına rağmen cesur bir kararla kendi mekanımızı açmaya karar verdik.

colorfullbakery-pastaBize biraz Color.full.bakery’den bahseder misin?

Color.full.bakery’i bir mahalle fırını gibi düşünebilirsiniz. Bulunduğumuz yer mahalle kültürünün yaşadığı bir semt; herkes birbirini tanıyor ve selam veriyor. Sabahları saat 07:30’da açıyoruz ve akşam 20:00’de kapatıyoruz. Haftanın 7 günü açığız.

Dükkanımıza giren herkes pozitif bir enerji aldığını söylüyor, küçük ve huzurlu bir mekanımız var. Gelenler kendileri ile baş başa kalıp kahvelerini içiyor veya arkadaşları ile tatlı eşliğinde sohbet ediyorlar. Bu çevrede farklı ülkelerden çok sayıda mahalle sakini de var. Onlar da geldiklerinde karşılarında kendi dillerini konuşan birilerini bulabilmekten burada vakit geçirmekten gayet memnun oluyorlar. Mahalle sakinleri kargolarının buraya teslim edilmesini ya da kısa süreliğine çocuklarına göz kulak olmamızı isteyebiliyorlar 🙂 Artık kimin hangi saatte uğrayacağını, neden hoşlandığını, hangi  kurabiyeyi sevdiğini biliyoruz. Bu küçük mutlulukların hepsi bizim yaptığımız işin parçası, dolayısı ile işim yine insan. Kendimi eski işimden çok da kopmuş olarak görmüyorum o yüzden.

colorfullbakery-kahvaltiSizi zorlayan noktalar oldu mu?

Burada 1,5 seneyi tamamladık ve çok şükür şu an her şey yolunda gidiyor. İlk başta çok zorlandığımı itiraf etmeliyim; bilmediğim bir alan, yepyeni insanlar, yeni iş, mutfak… Ama yavaş yavaş kendi ekibimizi kurduk ve sayımız giderek artıyor. Birlikte çalışacağımız insanları kendimiz seçiyoruz, mutlu ve huzurlu bir ortamda çalışıyoruz. Tabii ki stresli zamanlarımız oluyor ama ekip olarak her zorluğun üstesinden geliyoruz.

Bu iş ekip işi ve birlikte öğreniyoruz. Örneğin bir catering işimizde gördüğümüz eksiklikleri ertesi gün konuşuyor ve sonraki işimizde benzer hataları tekrarlamıyoruz. Sosyal medyayı ve gündemi sürekli izleyerek müşterilerimizin değişen beklentilerini yakından takip ediyoruz.

Color.full.bakery’ de nasıl bir menü bizleri bekliyor?

Börek, kruvasan, poğaça, tatlı tuzlu muffinler, kurabiyeler, kekler, sıcak kahvemiz ve çayımız olmazsa olmazlarımız. Ek olarak da mevsimine göre farklı ürünler çıkartmaya çalışıyoruz çünkü bu iş biraz da kendini geliştirmekle ilgili. Ben ve ekip arkadaşım Esin -kendisi kardeşim gibi oldu- sürekli yeni denemeler yapıyoruz, beğenilirse üzerine gidiyoruz. Ayda 1-2 kez deneyimli bir şef ile çalışıyor ve onun da yönlendirmelerini alıyoruz.  Türkiye’de alışık olduğumuz açma-poğaça kültürü yerine daha farklı dokunuşlar yapmaya çalışıyoruz. Ayrıca catering hizmetimiz var, kurumsal firmalara ve ev organizasyonlarına destek oluyoruz.

merve-eskitascioglu-ve-eylem-ersoy

Eylem Ersoy & Merve Eskitaşçıoğlu

Kendi işini kurmak isteyenlere ne tavsiye edersin?

Bu hayat dışarıdan çok güzel görünüyor: Kahvemi içeyim, gelen giden insanlarla sohbet edeyim… Ama hayat öyle ilerlemiyor ve pek çok zorluğu var. Haftanın 7 günü açığız ve güne çok erken başlıyoruz. Herkesin tatilde olduğu zamanlar bizim en yoğun dönemimiz. Ayrıca böyle bir işe başlarken mutlaka sermayeye ihtiyaç var ve başlangıçta çok fazla para kazanılmayacağının farkında olmak gerekiyor. Ay sonları bir çok ödeme ile birlikte ve çok çabuk geliyor.

Bu zorlukların üstesinden gelebilmek için işi severek yapmalı, hem fiziken hem de mental olarak güçlü olmalısınız. Toz pembe bir tablo yok ve artılarını eksilerini çok iyi düşünmelerini öneririm. Ama mutlu ve huzurlu musun derseniz yanıtım kesinlikle evet olur. Kendi işini kurmak, ticaret yapmak kolay değil ama ne istediğinize karar verince sabırla ve kararlı adımlarla ilerlemek gerekiyor.

TAYBO.NET