Müge Arslan'ın İnsan Kaynakları Günlüğü Menü

Kalıcı Başlantı:

Felsefenin Tesellisi, Alain de Botton

Alain de Botton, bütün zamanların en büyük altı düşünürünün hayatlarından ve yazdıklarından yola çıkarak oldukça etkileyici bir kitap yazmış.  Kitap sayesinde hem bu altı düşünürün hayatlarındaki dönüm noktaları hakkında bilgi edinmek hem de felsefelerinin altında yatan temel düşünce yapısını öğrenmek mümkün.

Kitapta toplum tarafından kabul görmemenin tesellisi için Sokrates, yeterince paraya sahip olmamanın tesellisi için Epikuros, düş kırıklığı yaşamanın tesellisi konusunda Seneca, kendini yeterince hissetmenin tesellisi için Montaigne, aşk acısının tesellisi için Schopenhauer ve başkalarının yaşantısını kıskanarak acı çekenlere Nietzsche’nin felsefesi öneriliyor.

Ben bu önerilen isimler arasında en çok Seneca ve Montaigne’den etkilendim. Seneca’nın önerdiği “Seneca Meditasyonu” ile yaşadığımız anın değerini çok daha iyi anlayabiliriz. Montaigne ise kitaptaki diğer isimlerden farklı olarak bir düşünce akımının temsilcisi değil. Kendi zamanına göre oldukça radikal bir yaklaşımla, tamamen kendisine ve kendi hayatına odaklanarak “Denemeler” isimli eserini yazmış. Yazılarında bilgeliğin sadece kitaplarda ya da başkalarının deneyimlerinde değil kendi içimizde ve kendi hayatımızda olduğunu vurguluyor.

felsefenin-tesellisi

 

Not: Bu yazı ilginizi çektiyse Hayat ve Marie Curie- Bilgin mi, Bilimin Meryem Anası mı? yazılarını da okumak isteyebilirsiniz.

Müge Arslan

 

 

  • Yorum yapmak istediğiniz için teşekkürler, lütfen duyarlı olalım. HTML olarak strong, code and a href kullanılabilir.

    Yorumlar onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.

TAYBO.NET