Müge Arslan'ın İnsan Kaynakları Günlüğü Menü

Kalıcı Başlantı:

İnsan Kaynakları Alanında Son 10 Yılın Trendleri

World Evolving Corporate Universities Forum‘un İstanbul’daki ikinci buluşması 3-4 Aralık tarihleri arasında gerçekleşti. Sabancı Üniversitesi EDU tarafından düzenlenen forum, Türkiye’den ve yurtdışından eğitim ve gelişim alanındaki uzmanların katılımıyla gerçekleşti.

Açılışın ardından Jozefa Fawcett “İK Öldü – Çok Yaşa sen İK / HR is Dead – Long Live HR” başlıklı bir sunum yaptı. Fonda bir mezarlık efektiyle etkili bir açılış yapan Fawcett geçtiğimiz 10 yıl içinde İnsan Kaynakları alanında öne çıkan trendleri sunumunda 4 ana başlık altında topladı.

1) Kurumsal Eğitimler ve Liderlik

Teknoloji tabanlı eğitimler, internet ortamındaki ücretsiz üniversite eğitimleri, Youtube ve EdTed benzeri videolu öğrenme alternatifleri, kurumsal koçluk ve mentorluk uygulamaları giderek yaygınlaşıyor.

2)İK Teknolojileri

Yeni geliştirilen İK teknolojileri çalışanlarla iletişim kurmayı kolaylaştırıyor, çalışan bilgilerini kaydetmeyi ve güvenli bir ortamda saklamayı sağlıyor.

3)İşe alım & Yetenek Yönetimi

Sosyal medya platformlarını aktif olarak kullanan yeni kuşağın iş hayatına girmesiyle işe alım ve yetenek yönetimi süreçleri farklılaşıyor, şirketler sosyal medyayı ve blogları daha aktif kullanıyor.

4)Rahatlık ve Konfor (wellbeing)

Esnek çalışma saatleri ve evden çalışma imkanı çalışanların hayatını kolaylaştırırken, mobil araçlar sayesinde herkesin her an erişilebilir olması iş ve özel hayat dengesini bozabiliyor.

David Ulrich’in 2013 İK Yetkinlikleri Modelinden bahseden ve İK’nın bu model çevresinde kendisini yenilemesi gerektiğini belirten Fawcett konuşmasının sonunda bir anket yaparak İK’nın gelecekteki 10 yılı konusunda dinleyicilerin görüşlerini aldı. Global olarak yaptığı bu anketin sonuçlarını 2014 y ılı sonunda paylaşacağını belirtti. Anketi şimdiye kadar yapan katılımcıların yanıtları çoğunlukla 3 konu altında toplanmış:

İnsan Kaynakları;

*gerçek anlamda şirketin “iş ortağı” olmalı şirketin stratejik projelerinde karar alma mekanizmasına dahil olmalı,

*kendi tanıtımını daha iyi yapmalı ve kurum içinde daha görünür olmalı,

*yaratıcı uygulamalar geliştirerek kendisini yenilemeli.

Sonuçların tamamlanmasının ardından Fawcett’in yayınlayacağı makaleyi merakla bekliyorum.

Müge Arslan

Not: Bu yazı ilginizi çektiyse İnsan Kaynaklarının Geleceğinde Öne Çıkan 5 Trend başlıklı yazıyı da okumak isteyebilirsiniz.

TAYBO.NET