Müge Arslan'ın İnsan Kaynakları Günlüğü Menü

Kalıcı Başlantı:

Beynine Bir Kez Hava Değmeye Görsün, Dr. Vertosick Jr.

Bıçağı ele aldıklarında cerrahlar

Çok dikkatli olmalılar

Çünkü ince kesiklerinin altında

Kımıldanır durur suçlu – Yaşam! – Emily Dickinson

Hem gerektirdiği beceri, hem de yüklediği ağır sorumluluk nedeniyle dünyadaki en zor mesleklerden biri beyin cerrahlığı. Bu kitapta beyin cerrahı Dr. Frank Vertosick Jr, mesleğinde dönüm noktası olan vakaları ve bu süreçte hayata olan bakış açısının nasıl değiştiğini anlatıyor.

Vertosick; hasta vakalarının yanı sıra bu süreçte kendisine akıl hocalığı ve mentorluk yapan kişilerden, iyi ve kötü deneyimlerinin kendisine neler öğrettiğinden bahsediyor. Örneklerden çok net görülüyor ki işini sahiplenen uzmanlar ve insan odaklı davranan yöneticiler pek çok alanda olduğu gibi burada da önemli bir fark yaratıyor. Kendisini zorlu vakaları üstlenmesi için yönlendiren uzman doktorlar, kötü deneyimler yaşadığında bunların üstesinden gelmesi için destekleyen profesörler; hastalarının yaşamlarını diğer bir deyişle işlerini bu kadar sahiplenen çalışma arkadaşları olmasaydı şu anda başarılı bir doktor olan yazarın, mesleğinde bu noktaya gelmesi belki de mümkün olmayacaktı.

Tıp dünyasının içinden olmayan bir okur olarak; cerrahlara ve tıp bilimine olan bakışım oldukça değişti. Yazarın yaşam ve ölüm konusundaki yorumlarını ve organ bağışı konusuna yaklaşımını çok çarpıcı buldum. Olay örgüsü ve çeviri dili çok iyi olan bu kitabı herkese öneririm.

Son olarak kitaptan bir bölümü paylaşmak istiyorum:

Sabah kalk, duş al, kahve yap. Yaşamımız, yörüngelerine hapsolmuş gezegenler gibi dönüp durur. Her gün yörüngemizin az bir şey sarsılmasına neden olan ufak tefek değişiklikler getirir – araba bozulur, okul servisi geç kalır- ama büyük çizgi çok seyrek değişir. Bazıları için yaşamın bu sabitliği sıkıntıdır.  Onlar için, günlük rutin, içinden kurtulup çıkamadıkları bir çukur gibidir, gelişimini bilebildikleri bu düzen onları sıkar. Ben de bir zamanlar bu olağan yaşam döngüsünün içine girmekten korkmuştum. Ama bir doktor olarak şimdi, yarınımın da bugünüm gibi olması, yörüngemin değişmemesi ve yaşam döngümün yolundan çıkmaması için dua etmeyi öğrendim.

beynine_bir_kez_hava_degmeye_gorsun

Müge Arslan

Not: Bu yazı ilginizi çektiyse Felsefenin Tesellisi ve Hayat yazılarını da okumak isteyebilirsiniz.

 

 

  • Yorum yapmak istediğiniz için teşekkürler, lütfen duyarlı olalım. HTML olarak strong, code and a href kullanılabilir.

    Yorumlar onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.

TAYBO.NET