Müge Arslan'ın İnsan Kaynakları Günlüğü Menü

Kalıcı Başlantı:

“Flipped Learning” ile Eğitimde Dönüşüm

Flipped ClassroomKatıldığınız kaç eğitimden “verimsiz geçmesi” veya “gereğinden uzun sürmesi” nedeniyle memnun olmayarak ayrıldınız? Özellikle teorik bilgiye dayalı sınıf içi eğitim programlarında katılımcılar bu yorumları sıklıkla dile getiriyorlar. Bunun temel nedenleri ise tüm katılımcıların konu hakkında aynı seviyede bilgi sahibi olmaması, tercih edilen öğrenme yöntemlerinin ve bireysel öğrenme hızlarının katılımcıdan katılımcıya farklılık göstermesi. Bugün elimizdeki teknolojik imkanlar ve test edilip etkili sonuçlar alınmış bir eğitim yöntemi sayesinde sınıf içi eğitimlerin yukarıda bahsettiğim dezavantajlarını ortadan kaldırmamız mümkün.

Amerika ve Avrupa’da örgün öğretimde yıllardır “Tersyüz Eğitim (Flipped Learning)” yöntemi uygulanıyor. Özellikle Khan Academy, eğitim videolarının okul dersleri kapsamında kullanılması için yaptığı çalışmalarla bu alanda öncülük ediyor. Şimdi bu yöntem kurumsal hayatta da yerini almaya başlıyor.

Tersyüz Eğitim Nedir?

Katılımcıların bir konudaki teorik bilgiyi farklı araçlar kullanarak bireysel çalışma ile öğrenmesini hedefleyen yöntemdir. Bireysel çalışmalarda video, online simülasyon, kitap, makale gibi destekleyici araçlardan yararlanılır. Bu yöntem ile;  yüz yüze eğitim öncesinde katılımcıların teknik bilgi birikimlerinin aynı düzeye gelmesi, sınıf içi eğitim süresinin uygulama ve pratik yapmak için kullanılması hedeflenir.

Yöntemin Avantajları Neler?

Bu yöntemde, eğitim öncesi hazırlık ile katılımcıların hedeflenen bilgi düzeyine gelmesi böylece sınıf içi eğitim süresinin daha verimli kullanılması sağlanır. Katılımcılar hem eğitim öncesinde kendilerine uygun araçlarla ve uygun hızda öğrenme imkanı bulurlar, hem de eğitim sırasında çok sayıda uygulama yaparak daha etkin öğrenirler.

Yöntemin Zorlukları Neler?

Eğitmenlerin alışkanlıklarını değiştirmek: Uygulamaya geçmesi için tüm eğitim sürecinin yeniden tasarlanması ve yeni içerikler oluşturulması gerektiği için eğitmenlerin süreci sahiplenmesi gerekiyor. Bunun için eğitmenlerin bakış açısını değiştirmeli, eğitim öncesi materyalleri belirlemeleri ve sınıfta kullanacakları uygulamaları tasarlamaları için gerekli desteği vermeliyiz.

Kurumsal eğitimlere uygun araçları belirlemek: “Flipped Learning” uygulamaları kurumsal hayat için henüz çok yeni. Bu nedenle eğitim öncesi hazırlık amacıyla kullanılabilecek fazla sayıda araç bulunmuyor. Eğitimleri bu yönteme dönüştürürken literatür taraması yapmak, eğitim için kullanılabilecek araçları belirlemek ve yeni araçlar oluşturmak için önemli bir zaman ayırmak gerekiyor.

Sınıfa hazırlıksız gelen katılımcılar: Katılımcıların ön hazırlıkları tamamlamadan sınıf içi eğitime gelmeleri yöntemin en büyük risklerinden biri. Bu riski ortadan kaldırmak için sadece ön hazırlık çalışmalarını tamamlayan katılımcılar sınıf içi eğitime davet edilebilirler.

Eğitmen ve katılımcıların birlikte geçirdiği zamanı daha verimli kullanmasını sağlayan bu yöntemi kurumsal eğitimlerimizde nasıl etkin kullanabiliriz? Kurumlar bu konuda ortak çalışmalar yapabilirler mi? Görüşlerinizi ve yorumlarınızı bekliyorum.

Müge Arslan

  • Tuğsel Akyol

    Müge Hanım merhaba,
    Yine güzel bir yazı, teşekkürler. Biliyorsunuz, ben de sınıf eğitimi öncesi ve sonrası farklı araçların kullanılarak eğitimin etkililiğinin artırılması taraftarıyım. Blog yazılarımda ve yaptığım görüşmelerde bu tür yöntemleri ön plana çıkarıyorum. Gözlemim şu, farklı fikirlere ve uygulamalara daha açık olmalarını beklediğimiz İK ve Eğitim profesyonelleri, flipped learning ve blended learning uygulamalarına oldukça kayıtsızlar. Fikri beğeniyorlar ancak uygulamada yine eski yöntemlerle devam ediyorlar. Sebep korku mu, üşengeçlik mi, sadece sayıları yönetme odağı mı…?
    Zaman içinde mutlaka bu tür uygulamalar artacaktır. Ama keşke İK’cılar ve Eğitim’ciler herkesin bir adım önünde yürüme cesaretini gösterebilse.
    Sevgiler.
    Tuğsei

  • Salim Tanrıverdi

    Öncelikle yazı için teşekkürler Müge Hanım.
    Aslına bakarsanız Gagne’nin öğrenme kuramında dikkati çekme ve ön bilgiyi uyarma konusu iyi bir eğitim tasarımı için bana göre olmazsa olmazlardan. Tuğsel Bey’in de göstermiş olduğu ihtimallerden olan üşengeçlik bunu en büyük sebebi. Eğitim profesyonelleri olarak biraz daha fazla çabayla tasarımlanan eğitimlerin etkinliğini ve verimliliğini arttırabiliriz diye düşünüyorum.

    Selamlar.
    Salim

  • "Flipped Learning" ile Eğitimde ...

  • Yorum yapmak istediğiniz için teşekkürler, lütfen duyarlı olalım. HTML olarak strong, code and a href kullanılabilir.

    Yorumlar onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.

TAYBO.NET