Müge Arslan'ın İnsan Kaynakları Günlüğü Menü

Kalıcı Başlantı:

Dünya Standartlarında Eğitimler Khan Academy ile Türkçe

Son yıllarda internet üzerinden ücretsiz eğitim içeriği sağlayan web siteleri hayatımıza hızlı bir giriş yaptı. İngilizce ismiyle Massive Open Online Courses (MOOCs) Türkçe ifadesiyle “Genel Katılıma Açık İnternet Platformları”; dünyanın her yerindeki kullanıcılara şimdiye kadar sahip olunmayan bir imkanı sağlıyor. Dünya çapında tanınmış üniversitelerin akademisyenleri ve alanında uzman tanınmış isimler tarafından verilen uzun soluklu eğitimler ücretsiz olarak kullanıma sunuluyor.

Öğrenme için çok değerli kaynaklar olan bu internet platformlarının ülkemiz açısından baktığımızda en büyük dezavantajı Türkçe dil seçeneğinin sınırlı sayıda eğitim için sunulması. Zaman geçtikçe daha fazla sayıdaeğitim için Türkçe seçeneğinin olacağına inanıyorum. Bununla birlikte bilgi üretiminin ve teknolojinin ne kadar hızlı ilerlediğini göz önüne aldığımda ise bu geçiş sürecinin daha da hızlanması gerektiğini görüyorum. Bu süreci hızlandırmak için için daha etkin yürütülen süreçlere ve proaktif kurumlara ihtiyacımız var.

Türkçe kaynak sağlayan en etkin platform şu an için Khan Academy. 2006 yılından bu yana faaliyet gösteren Khan Academy, herkes için dünya standartlarında eğitimleri ücretsiz olarak sunmayı kendisine misyon edinmiş bir organizasyon. Geniş bir yelpazedeki konu başlıklarında (matematik, fizik, kimya, ekonomi, finans, sağlık ve tıp, sanat tarihi, dünya tarihi, astronomi) çok sayıda eğitim videosu sunan site, konularla bağlantılı alıştırmalar ve ilerlemenizi takip edebileceğiniz raporlama araçları da sağlayarak gerçek bir öğrenme deneyimi sağlıyor. (Sitenin kurucusu Salman Khan’ın Khan Academy’i neden ve nasıl kurduğuyla, ve sitenin kullanım alanlarıyla ilgili konuşmasına buradan ulaşabilirsiniz.)

Bugün pek çok farklı konuda 5.000’in üzerinde eğitim videosu ile bu misyonunu gerçekleştiren site 2013 yılında Türkiye’de de faaliyete geçti. 2.000’den fazla video Türkçe seslendirmesi ile, yaklaşık 500 video da Türkçe altyazısı ile www.khanacademy.org.tr adresli web sitesinde yer alıyor.

Site ağırlıklı olarak okul çağındaki çocukları derslerine yardımcı bir kaynak olarak yararlanabileceği başlıklara ve içeriklere sahip. Bu konulara ek olarak sitenin hedefi, yelpazesini genişletmek ve dünyanın her yerindeki kullanıcılara her konuda eğitim imkanı sağlamak. Khan Academy’nin kendi mottosunda yer verdiği gibi dünya standartlarında eğitim veren bu siteyi ziyaret etmenizi ve eğitimlerini takip etmenizi öneririm.

Müge Arslan

TAYBO.NET