Müge Arslan'ın İnsan Kaynakları Günlüğü Menü

Kalıcı Başlantı:

Engellilerle 360° İletişim, Mehmet Kızıltaş

Henüz 12 yaşındaydım. Yaz tatili başlamıştı. Arkadaşlarımın işleri çoktan hazırdı.

Onlara özenerek, büyük umutlarla, şehrin en işlek çarşısına doğru yola koyuldum. Gözüm camlardaki “Çırak Aranıyor” yazılarındaydı. Umudum büyüyordu çünkü herkes çırak arıyordu, “Ben neden olmayayım?” diyordum.

Küçük bir iş yerine girdim. Tebessümle selam verip, “Amca çırak lâzım mı?” diye sordum. “Evet, lâzım da, bize sen lâzım değilsin.” dedi.

İlk iş başvuru deneyimimde engellerim yüzüme vurulmuştu.

Mehmet Kızıltaş, engellilerle doğru iletişim kurmak konusunda herkese, özellikle de İnsan Kaynakları profesyonellerine yönelik önerilerine yer verdiği kitabında kendi hikayesinden böyle bahsediyor.

Türkiye nüfusunun %15’ini oluşturan engelli nüfusun iş hayatında daha aktif rol oynaması için biz İnsan Kaynakları (İK) uzmanlarına önemli bir rol düşüyor. Bunu sağlamak için bu konuda daha fazla bilgi sahibi olmalı ve kurumlarımızın bu etkinliği sağlayacak etkin politikaları hayata geçirmesi için yönlendirici olmalıyız. Kızıltaş kitabında İK uzmanlarına yönelik hap bilgilere ve gerçek hayattan örneklere yer veriyor.

Kitabın başlangıcında konu hakkındaki bilginizi test etmeniz için 24 soruluk bir test var. Konuya giriş yapmak ve kendi bilgi düzeyimi görmek açısından buradaki soruları yararlı buldum.

Olaya her açıdan yaklaşılmış; ilk bölümde engellilerin konuya nasıl yaklaşması gerektiği konusunda önemli mesajlar yer alıyor:

Engelli olarak kendini nasıl görüyorsan, çevrenin de seni öyle göreceğini kabullenmek çok önemli bir kazanım. Sahip olduğun limitlerin farkına varıp netleştirdiğinde problem kalmayacaktır. Kendini kabullendiğin ve sahip olduğun potansiyeli engelinden ön planda tutarak kendini kabul ettirmeye odaklandığında karşılaşacağın önyargıları kırabilirsin.

İnsan Kaynakları uzmanları ve şirketler için öne çıkan bazı öneriler ise şunlar:

  • İK uzmanları, engelli adaylarla doğru iletişim kurmak için görüşme öncesinde adayla ilgili mümkün olduğunca fazla bilgi sahibi olmalı. Adayın CV’sini detaylı incelemeli, görüşmeden önce adaydan telefonda ön bilgileri almalı ve görüşme sırasında adayın engeline değil potansiyeline odaklanmalı.
  • Engelli adayların en fazla takıldığı 2 ön eleme kriteri eğitim düzeyi ve deneyim süresi. Okulların fiziksel koşullarının uygun olmaması nedeniyle günümüzde engelli nüfus üniversite öğrenimini açık öğretim fakülteleri ile gerçekleştiriyor. Ayrıca üniversiteden yeni mezun adaylara daha fazla iş imkanı yaratılması için geçmiş iş deneyimi aramayan pozisyonlara ihtiyaç duyuluyor. Şirketler işe alacakları adaylara ilişkin kriterleri belirlerken bu iki konuyu göz önünde bulundurmalı.
  • 2008 yılında Engelsizkariyer.com tarafından yapılan bir ankete göre engelli çalışanlar iş seçimi yaparken para ve sosyal haklardan çok “kendileri için doğru olan iş pozisyonunu” belirlemeye önem veriyorlar. Engelli çalışanlara yönelik iş ilanlarında çalışanda aranan özellikler kadar pozisyona ilişkin bilgiler de detaylı ve net olarak yer almalı ki adaylar iş fırsatının kendileri için uygun olup olmadığını anlayabilsinler.

Sadece İK uzmanlarına değil, engellilerle daha doğru ve etkili iletişim kurmak isteyen herkese bu kitabı öneriyorum.

Kitabın Yazarı Mehmet Kızıltaş Hakkında

Toplumsal kalıcı değer yaratmaya adanmış hayatımı “sosyal girişimci” olarak özetleyebilirim.

1974 yılında Gaziantep’te doğdum. İlk, orta ve lise eğitimimi Gaziantep’te tamamladım. Anadolu Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım bölümü mezunuyum. Hayalim olan Anadolu Üniversitesi Sosyoloji Bölümüne bu yıl yeni kayıt yaptırdım. Mezun olduğumda Sosyolog olarak akademik kariyer yaparak sahip olduğum engelliler alanındaki yetkinliğimi geleceğimizin gençlerine aktarmak istiyorum.  Henüz üç yaşındayken geçirdiğim çocuk felci ile ortopedik engelli oldum. Engelliler adına inovatif ve cesur projelerin mimarı;  televizyon programı sunucusu, yapımcı, yönetmen, gazeteci, yazar, danışman, stand up’çı olarak çalışmalara imza attım.

İnovasyon yaratan  çalışmalarla ulusal ve uluslar arası medyanın odağı oldum. Toplumun engellilere karşı evrensel bir bakış açısı ve duyarlılık kazanmasını amaç edinerek “Yaşadıkça Engelsiz Yarınlara” adlı tek kişilik gösterisi ve “İnsan Kaynakları’nda Çırak Aranıyor”, 4 saatlik üniversite sertifikalı “Engellilerle 360 Derece İletişim ”, “Engellilerle Doğru İletişim Metotları” ve engellilerin kişisel gelişimini sağlamak için “Başarıya Giden Yol”  başlıklı eğitimleri veriyorum.

Bunların yanında, engellilik başlığı altında her alanda seminerler veriyorum, ulusal ve uluslararası projelerde konuşmacı ve danışman olarak yer alıyorum. Yasadikca.com engelliler haber ve bilgi portalının ardından 2004 yılında engelli işgücü kaynağı, engelliler insan kaynakları ve kariyer portalı Engelsizkariyer.com’u hayata geçirdim.

  • Yorum yapmak istediğiniz için teşekkürler, lütfen duyarlı olalım. HTML olarak strong, code and a href kullanılabilir.

    Yorumlar onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.

TAYBO.NET