SÖYLEŞİLER
Cengiz Çatalkaya 2006 yılından beri ise İnsan Kaynakları alanında yönetici ve eğitmen olarak çalışan bir İnsan Kaynakları profesyoneli. Kasım 2014’de yayınladığı ilk kitabı Kariyer 2.0 ile bu alana hızlı bir giriş yaptı. Kitabının yayınlanmasının ardından ilk röportajını İnsan Kaynakları Günlüğü ile yapan Cengiz ile kitabı, blog yazarlığı ve gelecek planları üzerine konuştuk
Seni biraz tanıyabilir miyiz?
İş hayatına perakende sektöründe saha yöneticisi olarak başladım, sonrasında Pazarlama ve Eğitim sorumlusu olarak çalıştım. 2006 yılından bu yana İnsan Kaynakları alanında yönetici ve eğitmen olarak çalışıyorum. İK’nın tüm süreçlerinde çalıştım ama ağırlıklı olarak Seçme yerleştirme, Eğitim ve iç iletişim ile ilgilendim. Geçmişte Pazarlama ve Eğitim sorumlusu olarak çalışmak benim İK’ya daha farklı açıdan bakmama yol açtı. Bu yüzden İşveren Markası, Sosyal medya ve Dijital İK konuları bana özellikle çekici geldi.
Kitap yazmaya nasıl karar verdin?
Bir kitap yazmak fikrine 1998 yılında Hacettepe’de okurken Hacettepe Tiyatro topluluğunda karar verdim. Edebiyat ve tiyatro ile çok ilgiliydim ve benim de bir kitabım olmalı dedim. Tabi ilk kitabımın iş kitabı olacağını hiç düşünmemiştim. O dönemde yazarlık konusunda uzman olan DTCF Tiyatro’dan mezun arkadaşım Umut Tezbaşaran’dan yaratıcı yazarlık eğitimi aldım ve o süreçte sonradan sahnelenen bir oyun yazdım. Üniversite sonrası arada da olsa yazmaya devam ettim. Hatta 2004 yılında bir öykü ödülü bile kazandım. Sonra iş güç derken yazmayı bıraktım. 2006 yılında ise blogları keşfettim ve o yeniden yazmam gerektiğine karar verdim.
O dönem Pazarlama ve Eğitim sorumlusu olarak çalıştığım için pazarlama blogu yazmaya başladım ve İnsan Kaynakları departmanına geçince de Yetenekvekariyer.com’u kurdum ama pazarlama ve sosyal medya konularına yazılarımda yer vermeye de devam ettim. Hatta İK sektöründeki çoğu kişi pazarlama ve Dijital iletişim bilgimi çoğu zaman anlamakta zorlandı. Ama pazarlama ve İK’yı birleştirmek hep büyük resmi görmemi sağladı. Blog yazmak bir süre sonra bana bir kitap yazmam gerektiğini hatırlattı ve en iyi bildiğim alan olan Sosyal Medya, İK ve Kariyer’i harmanlayarak ortaya değişen dünyaya uygun bir kariyer kitabı yazma fikri çıktı.
2012 yılında başladığım kitabın ana konusu aslında okurlarımdan gelen yüzlerce e-posta sonucu ortaya çıktı. Sorular genellikle birbirine benziyordu ve “Ne yapmalıyım, nasıl yapmalıyım” noktasına odaklanmışlardı. Özellikle üniversite öğrencilerinden ve yeni mezunlardan çok soru geliyordu. Sorular, kitabın ana içeriğini belirledi ve “Dijital iletişim/sosyal medya ile Kariyer ” odak noktasında kitabı yazmaya başladım.
Kitabından biraz bahseder misin?
Kariyer 2.0, sosyal medya ve internet ile birlikte değişen iş dünyasında, başarılı bir kariyerin yeni yollarını anlatıyor.
Kitabın ana konusu sosyal medya olunca yaptığım ilk şey kitaba ait bir twitter hesabı açmak oldu. @kariyer20 isimli twitter hesabından, kitaba ait yazımdan, yayıma tüm aşamaları duyurdum. Türkiye’de bir kitap için ilk defa twitter’da böyle bir hesap açıldı ve kitap okuyucusu ile daha yazım aşamasındayken iletişime geçmemi sağladı. Bu hesap benim kitap yazma motivasyonumu da arttırdı ve yazma sürecimi hızlandırdı.
Kariyer 2.0 ı yazmaya 1 klavye yetmedi? Siz de Kitap yazıyorsanız, 2. klavyeyi tavsiye ederiz ( Ergonomi candır 🙂 pic.twitter.com/XhCR5QeIJs
— Kariyer 2.0 (@kariyer20) April 22, 2014
Yazarım @cengizcatalkaya tasarımı tamamlanan Kariyer 2.0'ın baskıdan önceki son okumasını yapıyor @Optimistkitap pic.twitter.com/wpWxnIa36T
— Kariyer 2.0 (@kariyer20) October 11, 2014
Kariyer 2.0 pazarlama dünyasındaki önemli bir kavram olan Prosumer ile başlıyor. Prosumer , üreten tüketici demek. Tüketicinin giderek güçlenmesiyle, insanoğlunun özbenliği ve saygınlık duygusu da güçlendi. Artık tüketiciler aldıkları ürünlerden anlam arar oldu. Bu tüketiciler aynı zamanda birer çalışandı ve yaşadıkları bu içsel değişimleri çalıştıkları şirketlere ve kariyerlerine de yansıtmaya başladılar. Bu durum iş dünyasını sarstı ve hala da sarsmaya devam ediyor.
Kariyer 2.0 da yetenek, yaratıcılık gibi konular da ön planda. Yetenekli çalışanlar şirketlerin kaderini değiştirmeye başladı. Bu sürece hızla artan teknoloji, mobil iletişim gibi unsurlar da girince, hayatımızdaki çoğu şeyi yazılımlar yapmaya başladı. İlerleyen yıllarda beyaz yakalı işleri robotlar/yazılımlar yapmaya başladığında onlardan tek farkımız yeteneğimiz ve yaratıcılığımız olacak.
Kitabın ana konusu ise Sosyal medya ve Dijital iletişim araçlarını kariyeriniz ve iş hayatındaki başarınız için nasıl kullanmanız gerektiği. Bunların da iş dünyasına göre kuralları var ve bu bölüm çok sayıda püf noktası içeriyor. LinkedIn, Facebook, Twitter, Google +’ın nasıl kullanılacağı ve tüm bu araçların püf noktalarına değiniyorum. Ayrıca Blog yazarlığı üzerine de çok sayıda ipucu var.
Kitapta ayrıca Türkiye’den Kariyer 2.0 öyküleri de yer alıyor. Bu öykülerle birlikte kitap tamamlanıyor. Üniversite öğrencileri, yeni mezunlar, kariyerinin başındakiler başta olmak üzere iş hayatındaki herkesin bu kitabı okuması gerektiğini düşünüyorum.
Gelecek için planların ne? Yeni kitap var mı ufukta?
Gelecek planlarımda tabi ki yeni bir kitap var. Bir yazar bir kitabı yazmayı bitirdiğinde aklına hemen yeni bir kitap fikri gelirmiş 🙂 Benim aklıma gelen de bir iki kitap fikri var ama bunlar için, bir iki sene beklemem gerekecek. Çünkü kitap yazmak özen, zaman ve emek isteyen bir iş. Ben yaptığım işi en iyi şekilde yapmak isterim. O yüzden 1-2 sene sonra yazmayı planlıyorum. Bu kitaplardan biri kısa öykü kitabı olacak, şu an daha fikir aşamasında. Diğeri ise yine bir iş kitabı olacak. İkisinin de konuları şimdilik sürpriz olsun 🙂