Müge Arslan'ın İnsan Kaynakları Günlüğü Menü

Kalıcı Başlantı:

Robotlar Gerçekten İşlerimizi Alacak mı?

sophia robot ile ilgili görsel sonucuBugünlerde yapay zekanın ne kadar ilerlediğini, robotların gelecekte pek çok işin yerini alacağını ve bu durumda hangi mesleklerin yok olacağını sıklıkla konuşuyoruz. Konu üzerine yazılar yazıyor, İnsan Kaynakları zirvelerinde konuşmalar yapıyor, sosyal medyada örneklerini paylaşıyor hatta “willrobotstakemyjob” diye web siteleri yapıyoruz. Söylenenlerin çoğu doğru, farklı bir dünyaya doğru ilerliyoruz ama üzerinde pek konuşmadığımız bir şey var: İşgücünü geleceğin dünyasına hazırlamak için bugünden neler yapıyoruz?

Geçtiğimiz hafta teknoloji şirketi Tencent’in yayınladığı rapora göre Yapay Zeka alanında çalışacak araştırmacı ve mühendis sayısında büyük bir yetersizlik var. Dünya piyasasının bu alandaki ihtiyacı milyonlarca ama şu andaki işgücü sadece 300,000. Bu kadar büyük talep olan işgücünün yetiştirilmesi için günümüz şirketleri bir şey yapamaz mı? Mevcut işgücü bu alana yönlendirilemez mi?

Bit Source Şirketi

Nelerin mümkün olduğunu göstermek için bir örnek paylaşmak istiyorum. ABD Kentucky’de halkın temel geçim kaynağı uzun yıllar kömür madenciliği olagelmiş. 1980’lerde bu alandaki karlılığın ve etkinliğin azalmaya başlamasıyla madenciler yavaş yavaş işsiz kalmaya başlar. 2000’lere gelindiğinde işsiz madencilerin sayısı o kadar artar ki bölgede ciddi bir ekonomik sorun haline gelir. Bu duruma çözüm bulmak isteyen iki girişimci 2013’te yeni bir şirket kurarak işsiz kalan madencileri eğiteceğini ve işe alacağını duyurur. Kurdukları şirket Bit Source uzun yıllar  madencilik yaptıktan sonra işsiz kalan ve daha önce hiç kodlama yapmamış madencileri yazılımcı olarak eğitmeyi ve işe almayı hedefler. Açtıkları ilk ilana yapılan 950 başvurudan; seçim sürecinin sonunda 11 madenci iş teklifi alır ve 22 haftalık yoğun bir eğitimin ardından yazılımcı olarak şirkette çalışmaya başlar. Şirket bu süreci takip eden yıllarda da işletir. Forbes’un 2016 Dünyayı Değiştiren Şirketler listesinde yer verdiği 7 şirket arasında yer alan Bit Source halen faaliyet gösteren ve sadece madencileri işe alan karlı bir şirket.

Yazının başındaki sorumuza geri dönelim: Talep gören alanlarda işgücünün yetiştirilmesi için günümüz şirketleri bir şey yapamaz mı?

Cevap: Evet yapabilir! Şirketler çalışanlarına yeni beceriler kazandırmak için onları eğitebilir ve bu sayede kendi dünyası değiştikçe ihtiyaç duyacağı pozisyonlarda mevcut çalışanlarına yer verebilir. Bunu yapmadığımız sürece “Robotlar işimizi elimizden alacak mı?” sorusu pek çoğumuz için korkutucu olmaya devam eder.

Müge Arslan

KAYNAKLAR

The Verge: Tencent says there are only 300,000 AI engineers worldwide, but millions are needed

Fortune: 7 World-Changing Companies to Watch (2016)

  • Yorum yapmak istediğiniz için teşekkürler, lütfen duyarlı olalım. HTML olarak strong, code and a href kullanılabilir.

    Yorumlar onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.

TAYBO.NET