Müge Arslan'ın İnsan Kaynakları Günlüğü Menü

Kalıcı Başlantı:

Davut ve Golyat, Malcolm Gladwell

Olaylara her zaman farklı açılardan bakan, gerçek hayattan yaşanmış örnekleri ortak bir mesaj vermek için etkileyici şekilde kurgulayan Malcolm Gladwell bu kitabında, Davut ve Golyat’ın hikayesinden yola çıkarak bir mücadele durumunda güçsüz olan tarafın, güçlü olan tarafı nasıl yenebileceğinden bahsediyor.

Kitapta yer alan hikayeler arasında en çok bir kız basketbol takımına koçluk yapan ama hayatında daha önce hiç basketbol oynamamış olan Vivek Ranadive’in hikayesinden etkilendim. Alışılagelmiş basketbol oyun tarzını uygulamayan ve tamamen farklı bir yaklaşım sergileyen Ranadive’in koçluk yaptığı genç bayanlar basketbol takımı şaşırtıcı bir başarıya imza atıyor.

Redwood City genç bayanlar basketbol takımının stratejisi tüm basketbol takımlarının topu ilerletmek için uyması gereken iki süre sınırlaması üzerine kurulmuştu. İlki topun sahaya sokulması için ayrılmış süreydi. Bir takım sayı yaptığında karşı takımdan bir oyuncu topu saha dışına çıkarır ve saha içindeki bir takım arkadaşına pas atmak için beş saniyesi vardır. Eğer bu süre aşılırsa top karşı takıma geçer. Genellikle bu bir sorun değildir çünkü takımlar atılan pasları savunmak için beklemez. Redwood City oyuncuları bunu yapmadılar, saldırgan ve yüksek riskli bir strateji izleyerek topu saha içine paslayacak oyuncuyu tutmak yerine saha içindeki oyuncuları engelleyerek topu almalarına engel oldular.

Takımın üzerine strateji kurduğu ikinci süre sınırlaması ise orta sahadan rakip sahaya topun geçmesi için zorunlu olan 10 saniye kuralıydı. Rakip takımın ilk engeli aşması ve topun sahaya girmesi durumunda dikkatlerini ikinci sıralamaya çeviriyor ve rakibin bu süreyi ihlal etmesi için gerekli savunmayı yapıyorlardı.

Redwood City bayan basketbol takımı katıldığı şampiyonada, kendisinden çok daha iyi oynayan takımları yenmeyi başardı ve final oynadı. Bu savunma stili sayesinde takım zayıflıklarını gizleyebilmiş ve rakibinin beklemediği bir taktikle başarıya ulaşmıştı.

Basketbol dünyası Davut’un Golyat’ı yenmek için tam saha presi kurduğu böyle çok sayıda efsane maç hikayesi vardır. Peki pres basketbolda neden asla popüler hale gelmemiştir?

Zayıflar güçlüleri hangi durumlarda yenebilir?

Galibiyet hikayelerinin ortak yönü nedir?

Bu soruların yanıtlarını almak ve Davut & Golyat benzeri gerçek hayat hikayelerini okumak isterseniz kitabı almanızı öneririm.

Kitabı hediye eden ve okumama vesile olan çalışma arkadaşlarım Bahar ve Umut’a teşekkürlerimle

Müge Arslan

Not: Bu yazı ilginizi çektiyse Multipliers (Çoğaltan Liderler) ve Dürüst Olmamanın Ardındaki (Dürüst) Gerçek yazılarını da okumak isteyebilirsiniz.

  • Gökhan Yılmaz

    Merhaba Müge,

    Kitap inceleme yazıları bir blogun ve bloggerin gelişmesi ve farkındalık yaratması açısından çok önemli görmekteyim.Bu yüzden sana çok teşekkür ederim.

    Gladwell’in her bir çalışması ilginç ve önemli anektodlarla dolu.Yazıya katkı sunabileceğini düşündüğüm şu sunumu okuyucularınla da paylaşmak istedim.

    Sevgi ve selamlar

    Malcolm Gladwell: David and Goliath http://youtu.be/r8JAi_zaboU

  • Berkin Çiftci

    O zaman David and Goliath ın hikayesini dinlemenin tam zamanı: http://www.ted.com/talks/malcolm_gladwell_the_unheard_story_of_david_and_goliath?language=en

  • Yorum yapmak istediğiniz için teşekkürler, lütfen duyarlı olalım. HTML olarak strong, code and a href kullanılabilir.

    Yorumlar onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.

TAYBO.NET